Känsliga luftrör – ett skidåkarproblem

Många skidåkare har känsliga luftrör. Speciellt när det är kallt eller fuktigt kan luftrören krångla och ge segdragna luftvägsinfektioner. Idag tänkte jag skriva om hur man kan ändra sin träning för att inte belasta luftrören så mycket.

Jag diskuterade detta med en av de ungdomar jag tränade för 10 år sedan. Han har varit en mycket bra skidåkare på ungdoms- och tidig juniornivå men var tvungen att sluta pga alla luftvägsinfektioner. Nu har han dock hittat en egen väg framåt.

Tidigare tränade han väldigt traditionellt med en kombination av hårda tempopass, intervaller och distanspass utomhus på vintern. Nu kör han endast lugna distanspass med lite tempoinslag utomhus på vintern för att inte belasta luftrören. I dessa pass fokuserar han också otroligt mycket på teknik. De hårda konditionspassen kör han inomhus på gym endera i stakmaskin, löpband eller roddmaskin som olika intervaller. Dessutom kör han mycket tung styrketräning – benböj, marklyft, mage, rygg och axlar.

Skillnaden för honom är mycket märkbar – han är frisk, han känner sig stark och har börjat prestera igen.

skidsparSom jag skrivit om tidigare så tror jag att det är jättebra att variera och prova så att man inte fastnar i monotona träningsprogram!

Om du vill veta mer om vad vi sett i våra data i relationen styrka och stakning kolla här.

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer