Mattias träningsprogram

Nu börjar det närma sig jul och vädret är som det brukar vid den här tiden – kallt och varmt om vartannat. Det är grus ute så det är svårt att åka rullskidor. I Orsa och fjällen är det dock riktigt bra! För oss som bor i Mälardalen måste vi då hålla i träningen på andra sätt. Det har Mattias gjort! Låt oss se hur Mattias har tränat i höst.

Tidigt i höstas lade vi en övergripande planering, baserad på 4-veckors perioder. På så sätt kan vi säkerställa tillräcklig variation i träningen, och även ha tydliga punkter för uppföljning och eventuell justering.

Den första periodens träning som var 4 veckor bröt vi ned vi enligt följande:

Vecka 1 fokus på l intervall,

Vecka 2 fokus på distansträning,

Vecka 3 fokus på styrka och

Vecka 4 fokus på tempo.

Genom att periodisera så får vi in variation och det utvecklar. Vi får också in vila efter t.ex. en intervallvecka.

De första fyra veckorna såg ut som nedan. Mattias klarade dessa veckor riktigt bra förutom att han var tvungen att ställa in något pass. Mattias har lyckats balansera, träning och jobb på ett mycket bra sätt.
mattias-traningspgm1-crop

Träna för ett Vasalopp eller liknande är en långsiktig satsning. Det är viktigt att ha tålamod. Nästkommande fyraveckorsperiod så körde vi vidare på samma program med några justeringar. Vi körde även ett gemensamt pass på gymmet där vi fokuserade på teknik i stakmaskinen. Vi fick till bättre attack och kortare drag genom att använda “spettmetaforen” – otroligt bra att använda Racefox i stakmaskin så att man inte börjar köra med fel teknik.

mattias-traningspgm2crop

Mattias vågade lyssna på sin kropp och när han kände sig trött lade han in rena återhämtningspass vilket är mycket klokt. Kroppen är ju vår bästa vän så det är viktigt att lyssna på den.

När vi kom till tredje perioden så var Mattias lite sliten pga att kom det snö i slutet av period 2 och då valde Mattias givetvis att åka så mycket skidor han kunde. Därför valde vi att lägga in en hel vecka med återhämtning innan vi gick in i en ny fyraveckorsperiod. I denna period valde vi också att anpassa träningsprogrammet till att Mattias ska åka på ett snöläger v 49.

Mattias gjorde även ett 10 km test på stakmaskin där han hade förbättrat sig med mer än 2 minuter vilket är riktigt bra!

Jag är så glad att det fungerar för Mattias och att han lyssnar på sin kropp!

Christer

Andra bloggare

Framtidens skidor

Fällskida i Vasaloppet! Väljer teståkarna fällskidor eller traditionella skidor under vinterveckan?

Följ Christina, Matz, Andreas och Angelica i deras uppladdning in mot Vasaloppets vintervecka och deras val av skida. Testgruppens experter är John Vikman från Madshus/Sportwin, vallaren och skidsliparen Thomas Söderberg samt Vasaloppets marknadschef Jon Svensson.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Vasaloppet Lagom Podcast

Följ en genomsnittlig medelsvenssons väg till sitt första Vasalopp. Den officielle vasaloppscoachen Erik Wickström hjälper Niklas Bergh att optimera sin träning och låter honom testa olika träningsformer. Din perfekta kompanjon och inspiration i förberedelserna.

Våra huvudsponsorer