Principer för träningsplanering

Jag var i Stockholm i onsdags och det är intressant och se hur 3-4 dm snö kan skapa ett sådant kaos. Jag som är från Sollefteå kan höra hur mina släktingar skulle ha skrattat om de varit med. Men snön har nu kommit för oss skidåkare – alltså full fart i skidspåren även i södra Sverige. Helt underbart! Det som är viktigt när man kommer på snö första gångerna är att fokusera på att åka tekniskt bra så att man får upp sin åkekonomi så fort som möjligt!

Jag tänkte skriva lite om planering av träning. Mattias som är på väg tillbaka efter sin sjukdom, som jag skrev om förra gången, och jag har jobbat med en träningsplan för att klara medalj i Vasaloppet. Det som är extra viktigt i Mattias fall är göra ett program som dels tar hänsyn till Mattias förutsättningar både fysiskt och mentalt. Programmet måste balansera träningsinsats, belastning övrigt med återhämtning.

Det viktigaste att inse vid planering är att all träning nedbrytande. Dvs efter ett träningspass är kroppen svagare. Låter man kroppen sedan återhämta sig blir man starkare. När kroppen sedan har återhämtat sig kan man lägga in nästa pass och få en bra utveckling. Se bilden nedan som visar principen.
utvecklande-traning

Går man på för tidigt med nästa träningspass så kan man få en negativ utveckling. Sedan ska man vara medveten om att all övrig belastning man har, stressigt jobb etc också bryter ned kroppen. Då kan det se ut så här. Effekten av lång överbelastning kan vara sjukdom eller i värsta fall utbrändhet.nedbrytande-traning

När Mattias och jag testade några övningar så var Mattias för ivrig och körde två riktigt tuffa pass efter varandra och blev då väldigt sliten vilket inte alls var bra! Mattias återhämtning är förmodligen inte lika bra ännu som innan hans sjukdom, vilket han och jag måste ta hänsyn till i planeringen.

Därför hade vi följande principer när vi la upp Mattias träningsprogram:

  • Utgå ifrån rimliga mål och förutsättningar samt skynda långsamt
  • Noggrann med att lägga in bra med återhämtning efter hårda pass
  • Kombinera hög kvalitet och uthållighetsträning
  • Periodisera med olika typer av inslag i träningsveckorna för att skapa utveckling
  • Fokusera både på styrka och uthållighet

Nästa blogg blir om träningsprogrammet!

Skida lugnt!

Christer

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer