Träna diagonalåkning med Sofie

Det är alldeles för varmt ute för oss skidåkare. Som tur finns det entusiaster som jobbar dygnet runt för att fixa snö när det är minusgrader. I friluftsområdet Vilsta i Eskilstuna finns det ett jättefint spår, både bra terräng och fin konstsnö. Tack Tunafors SK och kommunen för ert idoga arbete med att få till det!

I tisdags hade Sofie Björklund och jag hade ett fantastiskt finns träningspass i Vilsta för att fila på tekniken inför SM i Söderhamn. Det är så kul att se glädjen i Sofies skidåkning och vilja att hela tiden utvecklas. Utveckling sker ju när man själv vill och man har någon att bolla sina ideer med. I tisdags fick jag vara bollplank till Sofie vilket är ett privilegium.  

Vi fokuserade på detaljer framförallt i diagonal och skate. I diagonal jobbade vi med att komma över skidan ordentligt vid frånskjut så att Sofie ska få maximal framdrift. Det gjorde vi genom att försöka åka mycket mer atletiskt och inte falla framåt för mycket. När man tränar förändring måste man överdriva för att det ska ske något. Vi gjorde det. I den högra bilden upplever Sofie att hon överdriver sin position jämfört med den vänstra  bilden. Men positionen i den högra bilden är ju riktigt bra! Genom att ha en bättre atletisk hållning och få fram höften lite mer får Sofie bättre effektivitet i diagonalen!

sofie-i-vilsta

Vi tränade också på att öka frekvensen där det brantade på och dra ned den när det flackade ut. Även här försökte vi att överdriva!

I skate arbetade vi framförallt med tyngdöverföring och längden i varje frånskjut. Sofie körde mycket utan stavar för att få ännu mer fart från benen i sin åkning.

Sofie – lycka till på SM!

Hoppas att du också har tillgång till snö!

Christer

ps För dig som ska åka Vasaloppet kan du kolla kraven för en viss tid här: http://www.vasaloppet.se/traningsanalys

 

Andra bloggare

Framtidens skidor

Fällskida i Vasaloppet! Väljer teståkarna fällskidor eller traditionella skidor under vinterveckan?

Följ Christina, Matz, Andreas och Angelica i deras uppladdning in mot Vasaloppets vintervecka och deras val av skida. Testgruppens experter är John Vikman från Madshus/Sportwin, vallaren och skidsliparen Thomas Söderberg samt Vasaloppets marknadschef Jon Svensson.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Vasaloppet Lagom Podcast

Följ en genomsnittlig medelsvenssons väg till sitt första Vasalopp. Den officielle vasaloppscoachen Erik Wickström hjälper Niklas Bergh att optimera sin träning och låter honom testa olika träningsformer. Din perfekta kompanjon och inspiration i förberedelserna.

Våra huvudsponsorer