Matz, 56 – en av teståkarna

Idag presenterar vi nummer två av de fyra teståkarna, Matz Ekman, 56 år, Örebro.

Matz är en entreprenör och har en bakgrund som elitcyklist. Han har gjort klassikern flera gånger. 56-åringen gillar verkligen längdskidåkning och åker numera varje år ett lopp i Ski Classics. Mats har höga ambitioner och vill förbättra sig år för år.

 

Det har dock satts några käppar i hjulen för Mats den här vintern. Just nu har han ett brutet nyckelben efter att ha fastnat med ena skidan när han skulle åka alpint i Sälen i mellandagarna.

 

– Det var första åket och det var 15 centimeter tung lössnö och jag fastnade med skidan och ramlade framåt och slog i axeln. Jag kände direkt att det där var inte bra.

 

– Det är ju en cykelskada. Men jag har aldrig brutit nyckelbenet på cykel, berättar Matz som dock inte låter sig nedslås av skadan.

 

Hur är planen nu efter den här skadan?
– Efter sex veckor ska det vara helt OK. Men jag har tjatat på läkarna och fått en rehab-program så jag är igång redan nu med det.

 

Du har hög motivation för att komma tillbaka snabbt!
– Mycket! Jag ska till Ski Classics-loppet Toblach-Cortina 3 februari. Det vill jag jättegärna köra. Där blir det perfekt med de här fällskidorna. Det är mycket stakning där men man åker en bit på world cup-banan och där behövs fäste.

 

Vad tänkte du när du fick veta att du var en av de utvalda i testet?
– Jag blev så glad. Jag har tränat mer än någonsin i år och jag tycker att det här med Vasaloppet är så himla kul.

 

– Jag köpte ett par skin-skidor för fyra-fem år sedan men dom är jag inte så nöjd med. Det är bra fäste men jag får inget bra glid på dem.

 

– En kompis till mig testade de här nya Madshus-skidorna för ett par veckor sedan och sa till mig att de var så grymt bra. Men jag köpte nya skidor förra året så det var inte läge att köpa nya i år igen. Så det känns jättekul att jag fick vara en del av det här testet.

 

Matz har sedan ett tydligt mål för Vasaloppet

 

– Jag skulle vilja komma under sex timmar. Det har jag inte gett upp än.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Mot Cykelvasan

Team Merida Cykelvasan Cykelteamet för motionärer

Team Merida Cykelvasan är Sveriges första cykelteam för motionärer.

Våra huvudsponsorer