Blåbär, och inte minst blåbärssoppa, är starkt förknippat med Vasaloppet. Blåbär är även benämning på en nybörjare. Vilket namn kunde vara mer passande på en Vasaloppsupplevelse i det lilla formatet där alla kan delta?

Blåbärsloppet går de sista 9 kilometerna av Vasaloppsspåret från kontrollen Eldris till målet i Mora.

Har du aldrig testat längdskidor förut? Det här är loppet som handlar om att våga testa mer än att tävla, där man får chansen att  uppleva en svensk tradition och gå i mål under Vasaloppets klassiska målportal.

Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Svenska skidförbundets regler för motionslopp gäller. Det är tillåtet att ta av sig skidor endast i utförsbackar.

Deltagare i Blåbärsloppet behöver inte medlemskap i en svensk skidförening. Är du medlem i en förening som du vill representera så måste den skidföreningen vara ansluten till Svenska Skidförbundet.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka. Blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter.

Du får slänga skräp:

  • i soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • i de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.
Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.