Längdskidsporten har vuxit i rasande takt med många nya utövare samtidigt som den klassiska skidåkningen utvecklas i snabb takt med allt större fokus på överkroppsträning och stakning. Tillsammans med Mattias Svahn gör Vasaloppet därför en insats för att uppmärksamma vanliga misstag och hjälpa dig att tolka regelboken – för fair play i skidspåret.

vasaloppsskolan_mattias_svahn_1350x690Inför säsongen 2015/2016 såg Internationella Skidförbundet över reglerna för klassisk skidåkning och genomförde ändringar som underlättar för teknikkontrollanter och jurygrupper att bedöma och agera mot regelbrott.

I och med det utökar Vasaloppet sina teknikkontroller som också synliggörs mer än tidigare. Det görs även insatser för att informera och utbilda deltagare om hur reglerna ser ut inom den klassiska skidåkningen, som gäller i alla Vasaloppets skidlopp.

Som ett led i detta har sex stycken instruktionsfilmer tagits fram tillsammans med skidinstruktören Mattias Svahn, där vi tar upp de viktigaste sakerna att tänka på. Dela gärna med dig av filmerna till dina vänner i skidspåret.

Del 1 av 6 – Åka uppför

Del 2 av 6 – Gå inte uppför

Del 3 av 6 – Spårbyte

Del 4 av 6 – Håll till höger

Del 5 av 6 – Åka utför

Del 6 av 6 – I eller utanför spåret