Dagens vallatips

Swix presenterar ett vallatips varje dag under vinterveckan.
Till dagens tips

Förutom den absolut mest nödvändiga utrustningen ger längdskidsporten fantastiska möjligheter för alla nördar som vill grotta ned sig inom vallningens ädla konst. Vallan kan delas in i två grupper: fästvalla och glidvalla.

Fästvalla

Fästvallan består vanligtvis av burkvalla eller klister, som appliceras i mitten av skidans undersida för att det ska fästa bättre när du trycker ned skidan i uppförsbackarna. Det finns hundratals olika vallor från en uppsjö av märken, men så länge du har en handfull vallor för olika snöförhållanden klarar du dig utmärkt.produkt_swix_valla_burk_800x800

Hur lång del av skidan du lägger fästvallan på beror på hur hårda skidorna är i relation till din vikt. Klister stryker du vanligtvis ut på en lite kortare del än burkvalla. För ungefär tio år sedan kom även den så kallade ”tejpen”, som är en universell och slitstark typ av fästvalla och som har blivit särskilt populär bland motionärer. Denna passar de flesta fören, med undantag för nysnö (som fastnar under skidorna) och mycket våt snö (då det inte fäster tillräckligt bra).

För den som inte gillar att valla finns det olika modeller av vallningsfria skidor, som numer håller ganska bra kvalitet. De glider lite sämre, men förkortar avsevärt den tid du behöver lägga ned innan du kan ge dig i väg ut i spåren. En del elitåkare tränar faktiskt vissa pass på vallningsfria skidor när de inte har lust eller möjlighet att valla.

Glidvalla

produkt_vallajarn_1350x690Glidvallan är för det mesta ett slags paraffin som du smälter ut på undersidan av skidans bakre och främre del med hjälp av ett så kallat vallajärn. Överflödet sicklas (skrapas) och borstas sedan bort. Även här finns det ett enormt utbud från olika fabrikanter, men så länge du har 3–5 glidvallor klarar du dig i de flesta fören. Om du bara träningsåker behöver du inte glidvalla så ofta – det räcker med 2–3 gånger per säsong. För den seriöse finns även glidvallor i form av pulver med ett högt fluorinnehåll. Det ger bra glid framförallt i blöt och smutsig snö, men kostar därefter.

Om du inte vill glidvalla över huvud taget går det utmärkt att ta några genvägar.

  • Låt en sporthandlare göra en grundvallning av skidorna i samband med ditt inköp.
  • Lämna in skidorna för glidvallning två gånger per säsong.
  • Låt ett proffs på orten lägga på tävlingsvalla dagen före viktiga lopp, som exempelvis Vasaloppet.
  • Låt en sporthandlare lägga på ett skyddande lager paraffin inför sommaren när säsongen är slut.

Vallning för Vasaloppet och andra långlopp

Hur bra dina skidor är vallade har – på gott och ont – stort inflytande på resultatet i ditt lopp.

Nybörjare

Har du ingen egen utrustning för att glidvalla dina skidor bör du definitivt lämna in dem till Vasaloppets officiella vallaservice i Sälen eller Mora under Vasaloppets vintervecka. De är duktiga och du kommer känna stor skillnad jämfört med om du inte glidvallar alls. Du kan även lämna in skidorna till din lokala sportaffär, men eftersom skidorna då kanske måste vallas några dagar i förväg finns risk för att vallan inte överensstämmer med vädret.

Att lämna bort sina skidor för fästvallning är lite knepigare. Även om du har streck på skidorna som visar dina vallazoner för burkvalla respektive klister så är det bara du som vet hur tjockt lager valla som är lagom för dina skidor och din åkstil. Det går i de flesta fall bra att låta någon annan lägga fäste på sina skidor, men om du har lite egen kunskap om fästvallning så kan det vara klokt att göra den delen själv eller åtminstone se på när någon annan vallar åt dig.

Motionär/elitmotionär

Vasaloppets officiella vallaservice i Sälen och Mora är bemannade med  erfarna vallare och du kommer att få bra grejer under fötterna om du väljer att lämna in skidorna för pulvervallning. Men även här är det osäkert med fästvallningen, så den delen bör du inte helt lämna bort till någon du inte känner.

Har du någon i klubben som vallar åt dig bör du anlita den personen för ett seedningslopp innan, så hon eller han vet hur mycket fäste du kan behöva.

Testar du skidor innan start så är startrakan och första backen – som nästan alltid bjuder på isiga spår – inte speciellt lämpliga för test av skidor och valla. Det är mer relevant på ett ställe där snön inte är så grovkornig som den ofta blir vid starten. Så länge det är någorlunda stabilt väder så är det en god idé att åka till Mångsbodarna dagen innan och noga välja ut de rätta skidorna, för att sedan bara behöva valla upp ett par utan att testa dem på morgonen innan start.

 

Lär dig mer i boken ”Längdskidåkning för dig” av Erik Wickström.

Beställ boken hos runnersworld