Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Deltagaren får endast åka för ett lag och åka en sträcka. Svenska Skidförbundets regler för motionslopp gäller. Det är förbjudet att ta av sig skidorna och gå i spåret.
Deltagare i Stafettvasan behöver inte vara medlem i en svensk skidförening.

WWW.SKIDOR.COM

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka, blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna.
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll.
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

 

Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Transportlogistik

Flera förändringar gällande transportlogistiken har införts för att undvika trängsel och underlätta för deltagarna. Oavsett var deltagarna utgår ifrån, Sälen eller Mora, behövs en bil per lag. Samtliga rekommenderas att parkera bilen i Terminal Oxberg och därifrån ta bussar till de olika växlingarna. I deltagaravgiften ingår all busstransport. För sträcka 1 och 2 är bussbokning obligatorisk och bokas via länken nedan. Det kommer inte längre att vara tillåtet att åka bil till växlingen i Hökberg och överfarten över Spjutmodammen är helt stängd för biltrafik. För mer detaljerad information om transportlogistiken, läs mer via länken nedan.

Transportlogistik Stafettvasan 2017 (pdf)

VASALOPPSBUSSARNA

 

Ta dig till start

I deltagaravgiften ingår all busstransport.
För deltagarna på sträcka 1 och 2 är bussbiljetts bokningen obligatorisk och bokas på sidan Vasaloppsbussar.

Trafik och transport
Vasaloppsbussarna

Trafikinformation

Mer info om trafik under Stafettvasan hittar du på sidan Trafik och transport.

Trafik och transport

Vallahjälp

Hos Vasaloppets officiella vallaservice kan du få hjälp med vallningen inför loppet. Du hittar oss vid Vasaloppsmässan i Mora och på startplatsen i Berga by, Sälen. Vasaloppets vallaservice kan förbokas, antalet förbokningsbara vallningar är dock begränsat. Läs mer på sidan Utrustning och valla.

Utrustning och valla