Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Deltagaren får endast åka för ett lag och åka en sträcka. Svenska Skidförbundets regler för motionslopp gäller. Det är förbjudet att ta av sig skidorna och gå i spåret.
Deltagare i Stafettvasan behöver inte vara medlem i en svensk skidförening.

WWW.SKIDOR.COM

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka, blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna.
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll.
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

 

Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Ta dig till start

För deltagare på sträcka 2 är det obligatoriskt att åka buss till växlingen i Mångsbodarna. I deltagaravgiften ingår alla busstransporter under loppet, men biljetter måste bokas. Bussbiljetter bokas på sidan Vasaloppsbussar.

Trafik och transport
Vasaloppsbussarna

Transportlogistik

I deltagaravgiften ingår alla busstransporter under loppet, men biljetter måste bokas. Om laget åker bil går det att parkera bilen vid Terminal Oxberg, och därifrån ta buss till de olika växlingarna. För detaljerad information, med utgångspunkt från Sälen respektive eller Mora, läs Transportlogistik Stafettvasan 2018.

Transportlogistik Stafettvasan 2018 (pdf publiceras i slutet av december)
VASALOPPSBUSSARNA

Trafikinformation

Mer info om trafik under Stafettvasan hittar du på sidan Trafik och transport.

Trafik och transport

Vallahjälp

Hos Vasaloppets officiella vallaservice kan du få hjälp med vallningen inför loppet. Du hittar oss vid Vasaloppsmässan i Mora och på startplatsen i Berga by, Sälen. Vasaloppets vallaservice kan förbokas, antalet förbokningsbara vallningar är dock begränsat. Läs mer på sidan Utrustning och valla.

Utrustning och valla