Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Det är absolut förbjudet att ta av sig skidorna och gå i spåret. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

www.skidor.com
www.fis-ski.com

Medlemskap i skidförening

Deltagare i Tjejvasans tävlingsklass måste vara medlem i en svensk skidförening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. Internationell deltagare behöver inte vara medlem i någon klubb, utan representerar automatiskt sitt land.

Deltagare i Tjejvasans motionsklass behöver inte vara medlem i en svensk skidförening. Är du medlem i en förening som du vill representera måste den skidföreningen vara ansluten till Svenska Skidförbundet.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka, blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna.
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll.
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

 

Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Så kan du påverka din startposition

I Tjejvasan finns en tävlingsklass och en motionsklass. För att kunna anmäla dig till tävlingsklassen behöver du ett resultat från Kortvasan eller Tjejvasan, som inte är äldre än två år. Du kan även skicka in resultat från andra skidlopp för att seeda dig till tävlingsklass, mer om detta på sidan Seedning.

Seedning

Startpositionen till Tjejvasans motionsklass baseras på anmälningsdatum för de som är förstagångsdeltagare. Har du deltagit i Kortvasan eller Tjejvasan under de senaste två åren baseras startpositionen på dina tidigare resultat.
Till vissa led i motionsklassen kan man även seedas från anda skidlopp, mer om detta kan du läsa på sidan Seedning.

Seedning

Elitservice

Information skickas ut till klubbar/aktiva som har deltagare i elitledet. På sidan Seedning hittar du mer information om elitled.

Seedning

Ta dig till start

Väl på plats vid arrangemanget kan du åka med Vasaloppsbussarna till starten och tillbaka igen efter målgång. Med bussarna kommer du garanterat utvilad och i tid till starten och kan låta bilen stå. Biljetter säljs på vasaloppet.se, vid inpasseringen till bussarna och vid tävlingsexpeditionerna i Sälen och i Mora. Vi rekommenderar förköp för att säkra din plats.

På sidan Trafik och transport hittar du tidtabeller, hållplatser och biljettbokning. Du kan även ta dig till startplatsen med bil. Vår rekommendation då att du är ute i mycket god tid.

Trafik och transport
Vasaloppsbussarna

Vallahjälp

Hos Vasaloppets officiella vallaservice kan du få hjälp med vallningen inför loppet. Du hittar oss vid Vasaloppsmässan i Mora och på startplatsen i Berga by, Sälen. Vasaloppets vallaservice kan förbokas, antalet förbokningsbara vallningar är dock begränsat. Läs mer på sidan Utrustning och valla.

Utrustning och valla