Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Det är absolut förbjudet att ta av sig skidorna och gå i spåret. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

WWW.SKIDOR.COM
WWW.FIS-SKI.COM

Deltagare i Ungdomsvasan behöver inte vara medlem i en svensk skidförening. Är du medlem i en förening du vill representera så måste den skidföreningen vara ansluten till Svenska Skidförbundet.

Klasser: HD 11–12, HD 13–14 och HD 15–16.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka, blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna.
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll.
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

 

Ta dig till start

Start Eldris
Deltagare och ledare eller föräldrar kan endast ta sig till startplatsen i Eldris med buss, som går från Mora mässområde kl. 07.00–08.30. Returresa med buss går löpande från kl. 08.45 vartefter bussarna fylls, med sista avgång kl. 10.00.

Start Hökberg
Deltagare och ledare eller föräldrar kan ta sig till starten med bil. Det går även buss till startplatsen i Hökberg från Mora mässområde kl. 08.30. Returresa för publik avgår från Hökberg kl. 10.30.

Resorna är gratis och behöver inte bokas. Då vår busskapacitet och parkeringsyta är begränsad ser vi helst att maximalt en ledare eller förälder följer med varje deltagare. Vår rekommendation är att vara ute i mycket god tid.

Skidor och stavar ska packas i skidfodral.

Vallahjälp

Vid starten finns möjlighet till gratis hjälp med fästvallning, från kl. 07.30 på startmorgonen. Kom i god tid!