Spårstatus i Vasaloppsarenan 19 januari 2018

Rapporten uppdateras inför varje helg.

Sälen (Berga By) – Mångsbodarna: Natursnö, preparerat fredag eftermiddag med fina förutsättningar för skate och klassisk teknik. Spårat med pistmaskin

Mångsbodarna- Risberg: Natursnö, preparerat fredag eftermiddag med fina förutsättningar för skate och klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Risberg – Evertsberg:  Natursnö, preparerat fredag eftermiddag med fina förutsättningar för skate och klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Evertsberg – Vasslan: Natursnö, preparerat torsdag eftermiddag med fina förutsättningar för skate och klassisk teknik. Spårat med pistmaskin. OBS! gäller lördag 20 januari: Var uppmärksam längst ned i Vasslan innan vägundergången där Halvasasträckningen ansluter, eftersom Moraloppet pågår under dagen

Startplats Oxberg – Vasslan (Halvvasan): Natursnö, prepareras fredag kväll med fina förutsättningar för klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Vasslan – Oxberg: Natursnö, prepareras fredag kväll med fina förutsättningar för klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Oxberg – Hökberg: Natursnö, prepareras fredag kväll med fina förutsättningar för klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Hökberg – Läde: Konstsnö, prepareras fredag kväll med fina förutsättningar för klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Läde – Eldris: Konstsnö, prepareras fredag kväll med fina förutsättningar för klassisk teknik. Spårat med pistmaskin.

Eldris – Mora: Konstsnö och natursnö med fina förutsättningar för klassisk teknik, prepareras fredag kväll för att inför söndagen prepareras enligt Mora Kommuns spårschema

Obs: Lördagen den 20 januari arrangerar IFK Mora skidklubb Moraloppet som är 44 km långt med start i Oxberg och mål vid Mora skidstadion, Hemus. Loppet startar klockan 11.00 och går längs samma bana som Halvvasan. Loppet går i klassisk stil och det kommer vara klassiska spår dragna i hela spårbädden.

För mer detaljerad information om spårläget:

Spårstatus just nu i Vasaloppsarenan
skidspår.se

vinter_spar_sol_himmel_1350x690Hur ofta prepareras spåret?

Vasaloppsspåret är öppet för skidåkare hela vintern och om snötillgången är tillräcklig spåras sträckan Sälen-Mora inför varje helg under vintern, så länge snötillgången år tillräcklig och med eventuella undantag exempelvis på grund av kraftigt snöfall. Arbetet under vinterhalvåret genomförs alltid i syfte att optimera förhållandena inför Vasaloppets vintervecka. Det betyder att vissa långsiktiga beslut kan tas med hänsyn till den grund som är avgörande för spårkvaliteten under arrangemangen, vilket kan innebära att spårdragning inte alltid sker tidigt på säsongen.

Vilken sträcka är avgiftsbelagd?

Vasaloppet sköter spårdragning mellan Berga by (Sälen) och Eldris, här är det avgiftsfritt. Mora kommun ansvarar för sträckan Eldris–Zornmuseet. Denna sträcka har belysning och är avgiftsbelagd. Mora kommuns spårkort säljs i receptionen på Mora Simhall samt online. Under arrangemangen tar Vasaloppet över ansvaret för hela spårsträckningen.

Köp spårkort – Mora Kommun

Skidåkning under Vasaloppets vintervecka

Under arrangemanget är alla skidspår öppna för träning och ingen avgift behövs. Det är dock viktigt att visa hänsyn och hålla koll på tävlande och loppdeltagare så att man inte är i vägen. För träning är det bäst att välja de avsnitt av spåret där tävling inte pågår för tillfället.

Under både vinter och sommar är det viktigt att hålla sig till de utmärkta lederna när du rör dig i spåret. Loppens sträckningar skiljer sig på vissa ställen mot ledernas sträckning, och du kan alltså inte cykla, springa eller vandra exakt samma sträckor som under arrangemangen. Vi ber alla vara uppmärksamma på att banarbeten kan förekomma!