Tävlingsregler

Åktekniken är klassisk. Användning av fri teknik leder till diskvalificering. Det är absolut förbjudet att ta av sig skidorna och gå i spåret. Internationella Skidförbundets (FIS) tävlingsregler gäller. Läs fullständiga regler på Svenska Skidförbundets webbplats.

www.skidor.com
www.fis-ski.com

Medlemskap i skidförening

Svensk deltagare i Vasaloppet måste vara medlem i en svensk skidförening som är ansluten till Svenska Skidförbundet. Internationell deltagare behöver inte vara medlem i någon klubb, utan representerar automatiskt sitt land.

Stavregel

Hur lång stav du väljer att åka med är individuellt, men det finns en regel som säger att man får ha en maxlängd som är 83 procent av kroppslängden, med pjäxor på. Mät enligt bild. Möjlighet att mäta stavar finns utanför mässan i Mora, och vid nummerlappstälten på startplatserna i Sälen och Oxberg.

Tidsstraff vid nedskräpning

Det är tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt under Vasaloppets vintervecka, blir du påkommen med att slänga skräp på annat sätt kan du komma att straffas med ett tidstillägg på 15 minuter. Du får slänga skräp:

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna.
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll.
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger.

 

Falska personuppgifter

En tävlande kommer automatiskt att diskvalificeras om han/hon deltar i tävlingen under falska uppgifter som falskt namn/falskt tidtagningschip eller utöva osportsligt uppträdande. Tävlingsledningen har rätt att diskvalificera och förbjuda från deltagande om bevis på regelöverträdelse lämnas in efter loppet är klart och efter det att juryn har avslutat sitt arbete.

Vasaloppsskolan – om regler för klassisk åkteknik

vasaloppsskolan_backe_mattias_svahn_1350x690Längdskidsporten har vuxit i rasande takt med många nya utövare samtidigt som den klassiska skidåkningen utvecklas i snabb takt med allt större fokus på överkroppsträning och stakning. Tillsammans med Mattias Svahn har Vasaloppet därför tagit fram ett antal instruktionsfilmer som tar upp de vanligaste misstagen och hjälper dig att tolka regelboken – för fair play i skidspåret.

Till Vasaloppsskolan

Så kan du påverka din startposition

I Vasaloppet kan du själv påverka i vilket led du får starta genom att åka ett så kallat seedningslopp. Genom att bevisa din form i ett annat lopp flyttas du till lämpligt startled. På sidan Seedning kan du läsa mer utförligt om hur vår seedning fungerar.

Seedning

Elitservice

Information skickas ut till klubbar/aktiva som har deltagare i elitledet. På sidan Seedning hittar du mer information om elitled.

Seedning

Ta dig till start

Väl på plats vid arrangemanget kan du åka med Vasaloppsbussarna till starten och tillbaka igen efter målgång. Med bussarna kommer du garanterat utvilad och i tid till starten och kan låta bilen stå. Biljetter säljs på vasaloppet.se, vid inpasseringen till bussarna och vid tävlingsexpeditionerna i Sälen och i Mora. Vi rekommenderar förköp för att säkra din plats.

På sidan Trafik och transport hittar du tidtabeller, hållplatser och biljettbokning. Du kan även ta dig till startplatsen med bil. Vår rekommendation då att du är ute i mycket god tid.

Trafik och transport
Vasaloppsbussarna

Vallahjälp

Hos Vasaloppets officiella vallaservice kan du få hjälp med vallningen inför loppet. Du hittar oss vid Vasaloppsmässan i Mora och på startplatsen i Berga by, Sälen. Vasaloppets vallaservice kan förbokas, antalet förbokningsbara vallningar är dock begränsat. Läs mer på sidan Utrustning och valla.

Utrustning och valla

Vasaloppstrippeln – tre 90-kilometerslopp under ett kalenderår

Att skida, cykla eller springa 90 kilometer är en bedrift. Vad sägs om att göra det under samma år?

Läs mer om Vasaloppstrippeln