2017-12-04 11:27

25 miljoner tillbaka till idrotten och två nya styrelseordföranden på plats

Efter styrelsernas årsmöten i slutet av november kan Vasaloppet konstatera att räkenskapsåret 2016/2017 blev ännu ett bra år med en omsättning på cirka 150 miljoner kronor där nära 25 miljoner går direkt tillbaka till idrotts- och föreningslivet. Dessutom är det klart att Jonas Estéen ersätter tidigare ordförande Ulf Hållmarker i Vasaloppsföreningen Sälen-Mora och Per Kempe ersätter Sven von Holst i Vasaloppets Marknads AB.

­­– Det är glädjande att kunna rapportera att Vasaloppet står sig starkt framåt och att vi nu även har nya ordföranden på plats inför 2018 efter att Ulf Hållmarker och Sven von Holst valt att avgå efter att båda varit verksamma över 30 år inom Vasaloppsorganisationen, säger Eva-Lena Frick, vd.

 Vasaloppsorganisationen består av en ideell förening, Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, och ett aktiebolag, Vasaloppets Marknads AB. Totalt omsätter Vasaloppet ca 150 miljoner kronor varav ca 20–25 miljoner varje år går direkt tillbaka till idrotts- och föreningslivet. Dels genom ersättningar till de över 50 funktionärsföreningar som är med och jobbar under vinter- och sommararrangemangen och dels genom sanktionsavgifter till Svenska Skidförbundet och Svenska Cykelförbundet. Varje års överskott fördelas mellan ägarföreningarna IFK Mora idrottsallians och Sälens IF där den största delen går till respektive förenings barn- och ungdomsverksamhet.
– Att stötta organisationen i förvaltning och utveckling av Vasaloppet är en ynnest. Tillsammans ska vi verka för att vår nationalklenod fortsätter mot framtida segrar, säger Per Kempe, ny ordförande i Vasaloppets Marknads AB.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att arbeta vidare med Vasaloppets utveckling som ordförande, säger Jonas Estéen, som funnits med i Vasaloppets styrelser sedan 2010.

Under mötet valdes även tre nya ledamöter in i Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, Karin Torneklint, Henk Noback och Kjell Jansson, samt en ny ledamot i Vasaloppets Marknads AB, Annichen Kringstad.

Utöver ovannämnda omsättning bidrar Vasaloppet till turistekonomiska effekter i de tre Vasaloppskommunerna med över 325 miljoner kr årligen (enligt undersökningar från Upplevelseinstitutet) och i nuläget är över 72 000 deltagare anmälda till något av de 20 loppen under Vasaloppets vintervecka och sommarvecka 2018.

Våra huvudsponsorer