2018-08-10 18:04

Cykelvasasprinten 2018 – en publiksuccé!

Cykelvasasprinten avgjordes i Lindvallen, Sälen, på fredagseftermiddagen inför en storpublik på runt 5000 personer. Segrare blev två minst sagt rutinerade och välmeriterade MTB-cyklister: Norska OS-guldmedaljören från 2004 Gunn-Rita Dahle Flesjå och Sveriges Mr MTB Emil Lindgren.

Den rutinerade duon trivdes verkligen inför den stora publiken i Lindvallen. Att banan var lite längre än vad en normal MTB-sprint bjuder på passade dem perfekt.

Båda två avgjorde respektive final på andra varvet av två på banan i nedre delen av Lindvallens slalombackar intill Ski Lodge.

45-åriga Dahle Flesjå med OS-guld och en mängd VM-medaljer i bagaget vann finalen klart före den i Falun boende Tärnabytjejen Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes. På tredje plats kom 16 år unga Lidingötjejen Kajsa Eneroth tävlande för MTB Täby, efter en imponerande insats.

Vad säger du om tävlingen och all publik Gunn-Rita?
– Det var helt fantastiskt. Det var ju en så fin bana och en väldig show. Det var lite tekniskt utför och en go backe. Det var helt topp.

Det är första gången som den norska MTB-legenden är på plats i Sälen för Cykelvasasprinten.
– Jag skulle ju varit här i fjol också men då blev jag ju sjuk och knäckte ett revben, berättar norskan.

– Det här är ju ett lopp som jag velat vara med på i nästan tio år. Det är ju det här jag gillar mest: att träffa folk och vara på stora cykelfester.

Hur känns det inför morgondagen och Cykelvasan 90?
– Jag är inte i så god form men kanske har jag lite överskott. Jag får ta det lite som det kommer i morgon.

Kommer det gå fort från start?
– Ja, det må de!

I herrklassen tog 33-årige Sätersonen Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB Team, över ledningen på andra varvet av finalen efter att svenske mästaren i sprint Anton Olstam, CK Natén, Säter, satt rejäl fart på första varvet.

På andra varvet tog Lindgren över kommandot och vann till slut klart före Joel Burman, Borlänge Cykelklubb och Emil Hedlund, OK Hammaren, Sandviken.
– Det här är ju en så kallad sprint men den är ju lite lång. Jag har ju varit VM-tvåa en gång på sprint men då var det en mycket kortare bana. Men nu för tiden vet jag att kan jag bara vara med på första varvet så är andra varvet mitt, berättar Emil efter segern.

– Jag kände mig jättestark och i fin form, fortsätter Lindgren.

Vad säger du om inramningen med så mycket folk?
– Det var skithäftigt. Jag skulle nästan säga att det är lika mycket värt för mig att bara vara här som att rejsa. Det är så mycket folk och så många som följer i sociala medier. Och att få träffa så många i verkligheten. Vi har mycket att tacka Vasaloppet för.

Emil har en lång internationell karriär bakom sig. Numera fokuserar han på lopp i Sverige men att han skulle närma sig slutet på elittävlandet ser han inte.
– Jag ser inget stopp på min egen karriär nu. Gunn-Rita är tolv år äldre än vad jag är. Så vi kanske står här om tolv år igen när jag är 45.

Tankar inför morgondagen?
– Det känns jättebra. Jag är i bra slag och så är mina teamkamrater också. Så jag hoppas att vi kan spela ut våra kort rätt och försöka vinna den här rackaren.

– Jag säger som vår konkurrent (Alexander) Wetterhall sa i fjol. Attack är bästa försvar. Vi kan inte bli bekväma.

Resultat Cykelvasasprinten, herrar:
1. Emil Lindgren, Serneke Allebike MTB Team
2. Joel Burman, Borlänge CK
3. Emil Hedlund, OK Hammaren

Resultat Cykelvasasprinten, damer:
1. Gunn-Rita Dahle Flesjå, Team Merida GunnRita/Sola CK
2. Linn Gustafzzon, Team KBK Bikes CK
3. Kajsa Eneroth, MTB Täby

Vasaloppets kransmas och kranskulla 2018: Joakim Kullberg och Sara Wadman.

Våra huvudsponsorer