2017-05-09 13:37

Cykla, spring eller åk skidor – Barnens Vasalopp gör fler barn aktiva

Hittills har cirka en halv miljon barn engagerats i Barnens Vasalopp Skidor de senaste tio åren. Nu lanseras även Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning för att inspirera ännu fler barn att aktivera sig och därmed tidigt lägga grunden till en aktiv och hälsosam livsstil.

En forskningsartikel från oktober 2016 visar att endast en tredjedel av alla svenska 4-åringar når upp till de rekommenderade målen för daglig rörlighet. Redan vid fyra års ålder spenderar många barn halva dagen stillasittande vilket, enligt forskarna, är alarmerande.
– Flera rapporter visar på oroväckande siffror för barns hälsa och även att det är stora skillnader mellan olika grupper av barn. Med Barnens Vasalopp vill vi nå ut till alla barn, oavsett kön, ålder och tidigare förutsättningar och visa hur roligt det är att röra på sig och hur enkelt det faktiskt kan vara, säger Jon Svensson, marknadschef på Vasaloppet.

Barnens Vasalopp är en utveckling av det traditionella Vasaloppet för skidåkare, cyklister och löpare. De första arrangemangen startades av Vasaloppet och Svenska Skidförbundet för att inspirera barn till ett aktivt och hälsosamt liv. Nu får alltså ännu fler möjlighet när Vasaloppet tillsammans med sina samarbetspartner ICA, Stadium och Sporrong, utvecklar konceptet med Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning.

Barnens Vasalopp består av tre delar:

  • En aktivitet som förskolor, fritids, skolor och idrottsföreningar själva kan arrangera enkelt med material från Barnens Vasalopp; Barnens Vasaloppspaket, som finns att beställa till en mindre kostnad
  • En nationell turné med stopp över hela landet där barn får möjlighet att testa på skidåkning, cykel och löpning. Utrustning finns att låna och alla barn får självklart blåbärssoppa, diplom och medalj
  • Barnens Vasalopp under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka där Barnens Vasalopp arrangeras på skidor, cykel och för löpning.

Att ordna sitt eget Barnens Vasalopp är både enkelt och smidigt; inga resultatlistor eller tidtagning förekommer, barnen kan själva välja hur långt de vill springa, cykla eller åka skidor. Ett helt nytt och uppdaterat material har tagits fram med bland annat nummerlappar, diplom och skyltar och finns att beställa till en låg kostnad. I dagarna har information om hur du kan arrangera ditt eget Barnens Vasalopp skickats ut till 4 000 förskolor och skolor runt om i Sverige.
– Vasaloppet ska vara en motor och morot för folkhälsa och motion och barnen är en viktig målgrupp för oss. Nu hoppas vi att så många som möjligt tar chansen och är med och inspirerar fler barn att röra på sig genom Barnens Vasalopp, säger Jon Svensson.

Läs mer om Barnens Vasalopp och beställ material här

Barnens Vasalopp cykel och Barnens Vasalopp löpning arrangeras under Vasaloppets sommarvecka 2017 i:

Mora
Cykel: lördag den 12 augusti kl 09.00
Löpning: fredag den 18 augusti kl 18.00

Sälen
Cykel: fredag den 11 augusti kl 11.30-12.00
Löpning: fredag den 18 augusti kl 18.00

Läs mer här

Hänvisad forskningsartikel: Berglind D, hansson L, Tynelius P, Rasmussen F. Levels and Patterns of Objectively Measured Physical Activity and Sedentary Time in 4-Year-Old Swedish Children.

Se Vasalopps-TV:s reportage om Barnens Vasalopp löpning från Vasaloppets sommarvecka 2016:

Våra huvudsponsorer