2018-08-09 08:47

Hallå där Jennie och Jonas!

2017 vanns den nionde Cykelvasan av Jonas Ahlstrand och Jennie Stenerhag. Båda är tillbaka till tionde upplagan och är förstås ute efter att försvara sina segrar. Men förberedelserna har inte varit optimala för segerduon. Vasaloppet.se tog ett kort snack med bägge för att kolla formen några dagar före start.

Hur är formen Jonas?
– Mycket bra måste jag säga. Jag blev tvåa på ett internationellt GP-lopp i Kalmar i fredags då jag åkte för landslaget, berättar landsvägscyklisten.

Dagen efter var han med och drog upp spurten till Gustav Höög som tog segern på ett 18-milslopp under tävlingshelgen i Kalmar.
– Jag drog Gustav till 250 meter kvar och sen tog han segern. Det var kul, säger Jonas.

Att formen är bra är annars lite oväntat. För träningen har inte alls varit som tidigare för det tidigare landsvägsproffset.
– Jag har ett nytt jobb som butiksansvarig på Bianchi Café i Stockholm. Det handlar om tio timmars jobb sex dagar i veckan. Men tydligen fungerar det att vila sig i form också, berättar den 28-årige Team Ormsalva-cyklisten.

Hur många mil har du på MTB inför årets lopp?
– Inte många men från och till har jag plockat fram den.

I fjol handlade det mycket om Team Serneke Allebike under loppet men Ahlstrand hängde med och i spurten var det aldrig något snack om saken.

Jonas tror att det kan bli ett liknande scenario i år.
– Jag har ju inget att förlora. Det blir de som får ta ansvar. Men det finns förstås flera starka åkare som till exempel Wengelin (Matthias) och flera duktiga norrmän. Det ska bli kul att köra.

Vad tar du med dig från ifjol in i årets lopp?
– Är jag med till Hökberg så ska det gå bra om allt material håller. Sen gäller det att ligga högt upp i Hemus. Det är inte lätt att ta sig fram därifrån på samma sätt som på landsväg, säger spurtkanonen Ahlstrand.

Jennie Stenerhag skadade sig allvarligt i mars när baksidan av ena lårmuskeln slets av. Trots den svåra skadan har hon kommit tillbaka till tävlingsbanan i sommar och har radat upp tre segrar: Mörksuggejakten, Fjällturen och nu senast SM.

Men trots det säger Jennie så här:
– Jag är inte i form alls. De här segrarna är lite missvisande. Vi cyklister har ju wattmätare att titta på så jag ser varje dag vilken form jag är i.

Under tävlingarna har adrenalin tagit bort en del av smärtan men efter loppen har Jennie haft ont.

När hon ställer sig på startlinjen på lördag är ändå förhoppningen att kunna vara med där framme hela vägen. Jennie som vunnit de tre senaste åren och även vann 2012.
– Mycket talar för att det blir en spurt som avgör igen. Jag ska göra vad jag kan och under ett lopp kan allt hända, säger Jennie som under onsdagen åkte igenom hela tävlingsbanan.

– Jag vet inte varför jag gjorde det egentligen. Jag har ju åkte den så många gånger. Men det känns skönt att kolla igenom den och allt såg bra ut.

Jennie menar att det kan vara det starkaste startfältet någonsin i damklassen i år. Från Norge kommer Hildegunn Gjertrud Hovdenak som vann 2014 och OS-guldmedaljvinnaren från Aten 2004 Gunn-Rita Dahle Flesjå som har en lång och imponerande meritlista. Kanske kommer också fjolårstrean Borghild Lövset. Men Jennie varnar för ytterligare en norsk åkare, Elisabeth Sveum.

Läs också Inför Cykelvasan 2018

SE ÄVEN SVT:s INTERVJU MED JENNIE

OCH SVT:s INTERVJU MED JONAS

Damstarten i Cykelvasan 90 går lördag 11 augusti 2018 kl 07.30 medan herrarna startar kl 08.15.

Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Final för öppet kval torsdag 9 augusti.)
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen (FULLTECKNAD 180319)
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

 

Våra huvudsponsorer