2018-07-06 13:49

Hallå där Jennie Stenerhag

som vunnit de tre senaste upplagorna av Cykelvasan 90. Men som nu är på väg tillbaka efter en allvarlig skada som hon ådrog sig i ett MTB-lopp i mars. Ska hon trots skadan kunna vara med i toppen och slåss om sin fjärde raka seger?

Du har precis kommit tillbaka efter en skada. Berätta, vad var det som hände och hur känns det i kroppen just nu?
– Jag körde min sista förberedande tävling två veckor innan årets största mål Cape Epic, där jag och min teampartner Esther Süss skulle försöka försvara vår titel från förra året. Där ramlade jag i en liten utförsbacke, fastnade med foten i pedalen och min cykel åkte iväg med mitt ben. Baksidan av lårmuskeln slets av och jag trodde verkligen inte att det var så illa utan körde i mål och vann tävlingen. Efter prisutdelningen åkte jag iväg på magnetröntgen där skadan konstaterades och det blev operation två dagar senare. Det var en komplicerad operation där ankare fästes i sittbenet för att muskeln skulle kunna sys fast.

Jennie berättar att återhämtningen gått bättre än vad som först befarades och att hon ligger månader före den förväntade konvalescenstiden. Redan nu till helgen åker hon sin första tävling då det är dags för Mörksuggejakten i Rättvik.
– Formen kommer att dröja men benet känns starkt och träningen går hela tiden framåt och det är väldigt motiverande. Tanken är att jag ska försöka vara i bra form igen till VM i Italien i mitten av September.

Om lite mer än en månad är det dags för sommarens höjdpunkt för tusentals MTB-cyklister då det är dags för den tionde upplagan av Cykelvasan.
– Jag är alltid väldigt nervös inför Cykelvasan, det är en viktig tävling för mig och mina sponsorer eftersom det är den enda tävlingen på året i Sverige som det är någon medial publicitet runt. Det är också lite speciellt för mig som kommer från Dalarna, jag vill gärna göra bra ifrån mig här.

Du har tre raka segrar och fyra totalt i Cykelvasan. Hur bär du dig åt?
– Jag älskar att tävla och tar alltid varje tävling som en ny tävling. Jag förbereder mig alltid för Cykelvasan som en viktig tävling och är jätteglad att jag lyckats vinna den så många gånger. Jag har min mentala tränare i Mora och hon finns alltid längsmed spåret och säger de rätta orden till mig som också taggar mig lite extra.

Hur lägger du upp din strategi och träning inför ett långlopp som Cykelvasan?
– Min träning är inte specifik för för specifika lopp då jag tävlar året om. Det som däremot skiljer Cykelvasan mot andra långlopp är att den är så snabbkörd och jag kör därför lite extra fart strax innan den tävlingen. Jag drar alltid ner på träningen inför en viktig tävling som Cykelvasan för att skapa överskottsenergi till tävlingen.

Vad har du för egen målsättning inför årets upplaga av Cykelvasan? 
– Just nu är jag ganska osäker på hur min form kommer att vara när vi kommer fram till Cykelvasan. Med ett träningsuppehåll på två månader är det omöjligt att vara i toppform bara fem månader efter en så stor operation, så min tävlingsstrategi kommer nog att vara lite annorlunda i år än tidigare år. Jag är bara jätteglad över att allt har gått så bra så att jag kommer att kunna vara med på startlinjen. När jag opererades såg det inte ut som det skulle bli någon Cykelvasa för mig över huvud taget då det skulle ta ett halvår innan jag kunde tävla igen.

Vi önskar Jennie varmt välkommen åter till starten i Sälen lördagen den 11 augusti och önskar henne och alla andra cyklister stort lycka till i fäders spår.

Våra huvudsponsorer