2018-08-08 11:19

Hallå där Lasse Strand, tävlingsledare för Cykelvasan 90

I helgen är det dags för den tionde upplagan av Cykelvasan. Tävlingsledaren, Lasse Strand, har varit med från allra första början och står nu i startfållan inför sin tvåsiffriga insats som ansvarig för loppet. Här ger han sin syn på Cykelvasan 2018.

Hur känns det så här någon dag innan?
– Spännande och väldigt inspirerande. Cykelvasan är landets i särklass största och mest populära MTB-arrangemang och för oss som jobbar med sporten är det här årets stora händelse.

Mer än 24 000 cyklister är anmälda till årets cykelhelg i Vasaloppsarenan. Vad är det som gör loppen så populära?
– Vasaloppet är ett välkänt, omtyckt och starkt varumärke. De flesta i landet har någon slags relation till Vasaloppet. De många, ofta långa och inspirerande utmaningarna, både under vinter- och sommarveckorna, är något som man ”bara måste” prova någon gång under sin livstid. Åtminstone om man gillar längdskidor, mountainbike eller terränglöpning. Under resan mellan Sälen och Mora upptäcker många att man under en dag blir en del av något riktigt stort, en unik upplevelse som man gärna delar med sig av, pratar om och längtar tillbaka till.

Större delen av startfältet utgörs av motionärer. Men längst fram i startleden kommer en prestigefylld kamp om slutsegern äga rum.
– Vi ska ha klart för oss att en seger i Cykelvasan numera räknas som en av de största meriterna för de flesta svenska cyklister. Det är många av landets elitcyklister som har Cykelvasan som årets stora mål. Det garanterar att vi kommer att få se en lång, rafflande batalj både i dam- och herrtäten nu på lördag.

Finns det några favoriter vi ska hålla ögonen på?
– I startfältet Herrar Elit hittar vi ett antal tidigare Cykelvasavinnare, hela gänget ifrån Serneke Allebike MTB Team, ett växande antal snabba norrmän där några tillhör Swix Hard Rocx Cycling Team och utöver det ytterligare en handfull spännande deltagare från bägge länder. Samtliga tidigare herrsegrare har så här långt varit svenskar men i år kanske vi får se en norrman kliva överst på pallen?

– I Damer Elit hittar vi den fyrfaldiga Cykelvasavinnaren Jennie Stenerhag och hennes klubbkompis i Falu CK, Hanna Bergman, som också vunnit Cykelvasan. Jennie skadade sig rejält för ett halvår sedan men har imponerat stort i en rekordtidig comeback och tog i lördags sitt sjätte raka SM-guld i maraton. I år får vi dessutom efterlängtat storfrämmande av OS-guldmedaljören Gunn-Rita Dahle Flesjå. Hon omger sig med en rad snabba norskor som besökt oss tidigare och gjort väldigt bra ifrån sig, bland annat Hildegunn Gjertrud Hovdenak som vann Cykelvasan 2014. Även bland damerna kommer vi med andra ord att få se en spännande kamp mellan Sverige och vår närmaste granne i väst.

Det pratas om en kamp mellan landsvägs- och mountainbikecyklister. På vilket sätt?
– Banan som körs under Cykelvasan måste av naturliga skäl vara relativt enkel, tekniskt sätt. Stigarna har byggts så att de ska hålla för tusentals cyklister och breda nog för att möjliggöra säkra omkörningar. Det här har gjort att utpräglade landsvägscyklister upptäckt att Cykelvasan passar även dem.

– I landsvägscykel finns stora inslag av taktik där cyklisterna i de olika teamen har bestämda roller och där man gemensamt hjälper en åkare som till slut ”ska vinna”. Det här är inget man traditionellt använt sig av i mountainbike även om vi på senare år har sett det komma i takt med att vi fått in ett antal MTB-team i långloppscirkusen. Landsvägsteamen har större erfarenhet av det här och de senaste åren har vinnarna på herrsidan i Cykelvasan varit utpräglade landsvägscyklister. Det här har förstås skapat en viss frustration hos MTB-cyklisterna som ogärna ser att landsvägsåkare kommer och snor deras medaljer i landets mest prestigefyllda MTB-lopp.

Har du några tips eller råd som du kan skicka med till alla motionärer som just nu laddar för fullt?
– Ge dig sjutton på att komma i god tid till allt som ska göras inför start så slipper du negativ stress, det påslaget kan sabba den bästa uppladdning. Var snälla emot varandra i skogen, håll till höger på stigen och ropa när du vill om, ”kommer vänster”. Men framför allt: Ha väldigt roligt, det här är cykelfest när det är som bäst.

Och hur laddar du inför helgen?
– I en bekväm vilstol på uteplatsen vid stugan utanför Rättvik, på lagom avstånd till badbryggan.

Lasse Strand har de senaste 20 åren jobbat med MTB-sport på heltid med fokus på arrangemang. Han är samordnare för Långloppscupen, initiativtagare till Cykelvasan i samarbete med Vasaloppet och tävlingsledare för Cykelvasan 90 sedan starten 2009.

Vasaloppets sommarvecka 2018
Fre 10 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 10 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 11 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen (FULLT 180319)
Sön 12 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 12 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 18 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 18 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

 

Våra huvudsponsorer