2016-11-25 06:49

Lydia Sundin och Linus Rapp är 2017 års kranskulla och kransmas

Nu är det klart! Kranskullan 2017 heter Lydia Sundin, aktiv i IFK Mora Friidrottsklubb och kransmasen Linus Rapp, aktiv i IFK Mora Orienteringsklubb.
– Jag är taggad till tusen, säger Lydia Sundin och får medhåll av Linus Rapp:
– Det känns fantastiskt bra. Jag har drömt om det här i många år.

Under fredagsmorgonen presenterades, som traditionen sig bör, 2017 års kranskulla och kransmas i Svt:s Gomorron Sverige. Lydia Sundin blir den 93:e kranskullan i ordningen och Linus Rapp den 29:e kransmasen.

Lydia Sundin har utsetts till 2017 års kranskulla med följande motivering:
”Årets kranskulla är en genuin urkraft från Mora och ett föredöme bland unga idrottare. Hon har i alla lägen fullt fokus på den uppgift hon tar sig för och har under många år varit en naturlig del av Vasaloppsorganisationen. Både på- och utanför idrottsarenan hjälper hon gärna andra individer och i synnerhet ensamkommande flyktingbarn som har det svårt. Lydia Sundin är det självklara valet av kranskulla och hon blir en stark ambassadör för Vasaloppet det kommande året.”
Bo Johansson och Johan Eriksson, tävlingsledare för Vasaloppet

Lydia Sundin, kranskulla 2017
Fakta
Ålder: 22 år (född 29 juli 1994)
Bor: Mora
Familj: mamma Maria, pappa Lars, storebror Axel och lillasyster Alma
Gör: jobbar som personlig assistent samt vikare på HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn
Idrotter: friidrott, främst diskus men även lite kula
Meriter: fyra i friidrotts-SM och trea i junior-SM 2016, uttagen till juniorlandslaget för landskamp i de nordisk-baltiska mästerskapen i augusti 2016
Mål med din idrott: Att bli så bra som jag någonsin kan och ta mig till de stora internationella tävlingarna. Drömmen vore OS
Intressen: tyngdlyft och styrkelyft, tycker även det är roligt att måla och fota
Beskriv dig själv med tre ord: glad, positivt, energisk

När Lydia blev uppringd av tävlingsledaren för ett par veckor sedan trodde hon först att de ville att hon skulle jobba ett extrapass under Vasaloppets vintervecka. Vilket i och för sig stämde till viss del.
– Jag var lite i chock och det tog ett tag att smälta att de ville att jag skulle bli kranskulla. Jag och syrran har pratat om det men jag trodde aldrig att det skulle hända så det var verkligen en glad överraskning, säger Lydia Sundin.

Bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang anses uppdragen som kranskulla och kransmas som de två mest ärofyllda vilket Lydia instämmer i.
– Det känns som att det är mycket ansvar och att du verkligen representerar din klubb och din idrott så det är klart att jag vill göra en bra prestation. Jag tror att det kommer att bli väldigt roligt, jag är i alla fall taggad till tusen.

22-åriga Lyda Sundin från Mora har sina största idrottsliga framgångar inom diskus. I somras slutade hon på en fjärdeplats i SM och tog en bronsmedalj i junior-SM. Hela familjen är väldigt idrottsintresserad. Pappa Lars har tillhört världseliten inom diskus och kula har flera SM-medaljer på sin meritlista. Mamma Maria sportar även hon en hel del på motionsnivå.

Som aktiv i IFK Mora har Lydia jobbat som funktionär under Vasaloppets vintervecka hela sin uppväxt men själv har hon prioriterat annat än skidåkning.
– Är man från Mora antar de flesta att man åker skidor men jag har inte riktigt haft tid för det. Men Vasaloppet är ändå en stor grej. Jag har hjälpt till på medaljutdelningen, skrivit diplom och jobbat vid olika kontroller och det är häftigt att få vara med. Det är så kul att se alla som kämpar och klarar av sina lopp.

Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 5 mars?
– Om det var någon från IFK Mora hade det så klart varit jätteroligt, eller en svensk åkare men det går bra med vem som helst också.
…och är det något speciellt du är extra nervös för?
– Mardrömsscenariot vore väl om jag skulle ramla på upploppet men jag är rätt bra på att bjuda på mig själv så det skulle nog gå bra det också!

Linus Rapp har utsetts till 2017 års kransmas med följande motivering:
”Linus har ett brinnande intresse för idrotten, under sina ungdomsår har han varit aktiv inom många av IFK Moras klubbar. Under ungdomen präglades hans idrottande av mångsidighet för att senare i livet fokusera mer på orientering och skidorientering. Inom dessa båda sporter har han nått fina framgångar och förutom sina idrottsliga prestationer är Linus en mycket omtyckt, social och diplomatisk person som har ett stort engagemang i det ideella arbetet inom IFK Mora OK.

Inom Vasaloppet har han provat på många av funktionärsrollerna genom åren och är nu väldigt engagerad som speaker på de olika arrangemangen. Linus personliga egenskaper lämpar sig väl för rollen som kransmas och han kommer att bli en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.”
Joanna Karlsson och Maria Gustafsson, tävlingsledare för Tjejvasan

Linus Rapp, kransmas 2017
Fakta
Ålder: 24 år (född 9 juli 1992)
Bor: Falun
Familj: flickvän Hanna Eriksson (tillika fjolårets kranskulla) systrarna Sara och Therese, mamma Marie och pappa Per
Gör: pluggar till högskoleingenjör i byggteknik
Idrotter: skidorientering, orientering, längdskidåkning och även några löptävlingar
Meriter: med i A-landslaget och militärlandslaget i skidorientering. SM-guld (stafett) samt brons (stafett) på seniornivå i militär-VM. Junior-SM-guld (stafett) i orientering samt junior-VM-brons individuellt i skidorientering
Intressen: vara ute i naturen och röra på mig, laga mat, helst av något som jag plockat själv som svamp eller bär, och spendera tid med familj och vänner
Beskriv dig själv med tre ord: glad, utåtriktad och engagerad

Som aktiv i IFK Mora betyder vinterveckan alltid att man har fullt upp men 2017 kommer Linus jobb att se lite annorlunda ut än vanligt då hans uppgift bland annat blir att hänga kransen runt halsen på segrande tjej i både Tjejvasan och Vasaloppet.
– Jag kanske är väl exalterad men jag ser det som en stor ära att få vara bygdens ansikte utåt för något som är så enormt viktigt för oss. De flesta i min närhet vet att jag drömt om det här i många år, säger Linus Rapp.

När tävlingsledarna först ringde Linus kunde han inte prata utan fick lova att ringa upp. Och han gjorde det med ett stort leende på läpparna då han anade vad som skulle komma.
– Att få visa upp Vasaloppet på det här sättet känns jätteroligt. Som kransmas tror jag att jag kommer få uppleva något som inte så många får vara med om.

Enligt Linus själv föddes han i princip in i skogen. Med båda föräldrarna och systrarna som aktiva inom orientering och skidåkning fick Linus redan i tidig ålder hänga med på träning och tävling. Att ägna sig åt idrott var givet.
– När jag var yngre tävlade jag med syrrorna om allt. Nu kan jag också känna glädjen av att bara hålla på. Skidorientering är en så himla rolig sport, säger Linus Rapp.

Skidorientering är alltså sporten med stort S för Linus som har både SM-guld och ett brons från militär-VM i stafett på meritlistan. När det gäller längdåkning i fäders spår har han åkt både Kortvasan, Halvvasan, Stafettvasan men har själva Vasaloppet kvar.
– Jag vill gärna åka men då måste jag känna att jag kan satsa också. Just nu är det svårt med min egen elitsatsning också men det finns med på min att göra-lista.

Vem ser du helst som vinnare och bärare av kransen 2017?
– I Tjejvasan är det självklart min flickvän Hanna Eriksson eftersom hon tävlar där. I Vasaloppet vore kul med någon jag känner, Emilia Lindstedt som jag gick tillsammans med på skidgymnasiet i Mora har nog chans på seger. Eller någon jag tränar med nu, till exempel Julia Svan.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922, medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan ägde rum 1988. Sedan 2005 delar kransmasen också ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets allt mer populära sommarvecka som startade 2009 finns förstås kranskullan och kransmasen med.

LYSSNA PÅ INTERVJU MED KRANSKULLAN OCH KRANSMASEN I SVERIGES RADIO DALARNA

SE TV-INTERVJU MED KRANSKULLAN OCH KRANSMASEN I SVT DALARNA

Våra huvudsponsorer