2016-04-20 10:28

Marit Bergmans Vasaloppstolkning ute som singel

Vasaloppets storsatsning Nattvasan presenterades i slutet av mars och när anmälan öppnade blev loppet fullt på 90 sekunder. Inför lanseringen skrev Marit Bergman en egen tolkning av Vasaloppets klassiska hymn som hördes i reklamfilmen för loppet. Nu har låten ”Blåa blåa bergen” släppts som singel.

Nattvasan är Vasaloppets största och viktigaste satsning på många år. Ett sätt att möta framtiden hand i hand med traditionen och befästa arrangemangen i Dalarna som något unikt i världen vad gäller upplevelser inom idrott. I lanseringen bad Vasaloppet Marit Bergman göra en egen tolkning av den klassiska Vasaloppshymnen som är starkt förknippad med loppen och SVTs stora sändning.

– Det var superlätt att tacka ja till detta, jag är ju från Dalarna så längdskidåkning var verkligen en stor del av min barndom. Jag ville fånga känslan av att vara ute i en tyst skog i vinternatten, och ville också skriva något om hur traditioner kan göra oss trygga i oss själva så att vi vågar släppa in framtiden, säger Marit Bergman.

Marit Bergman som är aktuell med nya albumet Molnfabriken hittade inspirationen till låten i sin egen barndom. Låten ”Blåa blåa bergen” handlar om Marits uppväxt i Rättvik och om de häpnadsväckande omgivningarna runt Siljan.

– Att vara i en snöig skog på natten. Jag kan inte tänka mig något som egentligen är längre ifrån det man nu lever i varje dag. Med textraden ”Alla tankarna, som yrat vilt omkring, har klarnat i sin sång. Och gnistrar i de blåa blåa bergen”, menar jag att man här kommer till någon slags sinnesro, säger Marit Bergman.

Marit Bergman – Blåa blåa bergen (Spotify)

Behind the scenes – Marit Bergman i studion

Se lanseringsfilmen för Nattvasan

Om Nattvasan

Nattvasan blir unik i sitt slag och det första etablerade nattloppet i världen med start kl 20.00. Loppet följer den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora och avgörs två dagar före Vasaloppet 2017. Det blir vinterveckans första lopp i fri stil och en renodlad partävling där man bara tillåts åka i lag om två. Det blir två klassiska skidspår och en pistad skejtyta i mitten. Loppet får endast en kontroll i Evertsberg, jämfört med Vasaloppets sju kontroller, och som extra säkerhetsåtgärd finns krav att bära ryggsäck med viss utrustning samt GPS-sändare.

Premiärloppet avgörs 3 mars 2017 med start i Berga by kl 20.00 på fredagskvällen. Maxgränsen blir första året 750 lag och 1 500 deltagare och loppet går i fri stil. Värd för loppet är företaget Silva.

Läs mer om Nattvasan

Våra huvudsponsorer