2015-06-26 13:22

Ny filmteknik sätter motionären i fokus

Under Vasastafetten och Ultravasan 90 är det premiär för nya tjänsten ”Min Vasaloppsfilm”. Med hjälp av ny teknik kan deltagare skapa personliga filmer från sina upplevelser i spåren. Ambitionen är att i framtiden kunna erbjuda personliga livesändningar från loppen där anhöriga kan följa utvalda individer live i videosändningar.

Vasaloppet är ett mångfacetterat arrangemang som är fullt av personliga resor och fantastiska prestationer. En del av dessa har genom åren fångats av Sveriges Televisions sändningar. Vem minns inte Janne Ottossons ryck i Lundbergsbackarna, Jörgen Brinks känslosamma segerintervjuer eller bröderna Blomqvist delade seger? Men längs vasaloppsspåren där bakom eliten, efter att TV-kamerorna har slocknat har det funnits precis lika starka upplevelser och storslagna berättelser. Det är ögonblick och historier som förtjänas att fångas och lyftas fram.

Under Vinterveckan 2015 har Vasaloppet tillsammans med SVT genomfört tester av en ny produktionsteknik utvecklat av det svenska innovationsföretaget Motion 4 Life. Tekniken gör det möjligt att följa enskilda tävlande under loppen.

– Vasaloppet handlar om mer än toppidrott. Både för de som sitter hemma och de som deltar. Att följa någon man känner under eller efter loppet är en spännande tanke. Vi vill självklart ligga i framkant och leda utvecklingen för idrottsarrangemang, säger Mats Rylander projektledare på Vasaloppet.

Redan nu till sommarveckan 2015 tar Vasaloppet tillsammans med Motion 4 Life ett första steg mot den här visionen. Detta genom att erbjuda deltagare i Vasastafetten och UltraVasan 90 möjligheten att beställa ett 8-12 minuter långt sammandrag ifrån sin tävling med en personlig video. Tjänsten kallar vi kort och gott Min Vasaloppsfilm och kan beställas efter genomfört lopp.

Mer information om projektet presenteras under början av augusti. Dels här på hemsidan och dels i informationen som går ut till alla deltagare.

Våra huvudsponsorer