2015-08-15 20:26

Pressinformation från Vasaloppet

Vasaloppet tvingas idag meddela att en man i övre 60-årsåldern, hemmahörande i södra Sverige, avlidit i samband med sitt deltagande i Cykelvasan 90. Mannen, som deltog i det 94 km långa loppet, föll ihop i spåret i närheten av passeringskontrollen i Oxberg.

 

– En man i övre 60-årsåldern segnande vid lunchtid ner i spåret i närheten av Oxberg. Vasaloppets egna sjukvårdspersonal var snabbt på plats och påbörjade omedelbart hjärt- och lungräddning. Ambulans förde sedan mannen till Mora Lasarett där han senare avled, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Mannens närmast anhöriga är underrättade om den tragiska händelsen.

Vasaloppet har hög beredskap för de olika typer av olyckor som kan inträffa i spåret. Sjukvård finns vid samtliga passeringskontroller och i flera mobila enheter. Under Vasaloppets sommarvecka arbetar ca 50 personer inom den egna sjukvårdsorganisationen.

Plötsligt hjärtstopp drabbar i genomsnitt en på femtio tusen. Dödsfall under Vasaloppsarrangemangen är mycket sällsynt och totalt har 18 personer omkommit till följd av hjärtfel under något av loppen. Vid sju tillfällen har personer med hjärtfel kunnat räddas genom snabb behandling från sjukvårdare. Sedan 1922 har över en miljon starter gjorts i något av loppen.

Frågor hänvisas till Vasaloppets tävlingsläkare Ulf Hållmarker, tel 070-326 62 48

Våra huvudsponsorer