2019-02-14 08:14

Raka spåret till prästen – minst 13 par gifter sig under Vasaloppets vintervecka 2019

All you need is love… och Vasaloppet! Erbjudandet om att gifta sig efter sitt skidlopp under Vasaloppets vintervecka är populärt. Hittills har 13 par anmält att de är redo att säga ja till varandra under världspremiären av ski in-vigseln i fäders spår.
– Jätteroligt, vi har fått plocka in fler präster som ska tjänstgöra under vinterveckan, säger Matts Sandström som är kyrkoherde i Mora.

Det började som en idé. Moras kyrkoherde Matts Sandström har kollegor som arrangerat drop in-vigslar runt om i Sverige och det slog honom att prostgården i Mora ligger väldigt bra till för giftassugna skidåkare, precis invid Vasaloppsmålet. Vasaloppsorganisationen nappade direkt på förslaget och årets ski in-vigsel i fäders spår blev ett faktum.
– Vasaloppet betyder så mycket för många människor. De tränar tillsammans och åker loppet tillsammans och det är mycket mer än bara en happening. Precis som giftermålet. Från början var vi oroliga att vi skulle få ihop ens ett par men nu ska vi hjälpa 13 stycken att komma till skott och gifta sig vilket så klart är väldigt roligt, säger Matts Sandström.

Vigselakterna är fördelade under flera lopp under Vasaloppets vintervecka. Efter Kortvasan, fredag den 22 februari, vigs till exempel två par och under Öppet Spår söndag, den 24 februari, ytterligare två.

Men söndag den 3 mars, Vasaloppssöndagen, är som väntat mest populär. Själva Vasaloppet beskrivs ju emellanåt som en metafor för äktenskapet. Gemenskapen, strävan framåt, topparna och dalarna. Och att till slut skida in under den klassiska målportalen i Mora är en eufori som många menar absolut kan liknas med känslan att säga ja till en älskad partner. Hittills har sju par anmält att de vill vigas efter att en av dem, eller båda två, skidat de nio milen mellan Sälen och Mora.
– Vi vet att många kan tänka sig att gifta sig, men det blir inte av på grund av olika anledningar. Nu kan vi erbjuda dem ett glatt och avslappnat sätt att göra det på och idén visade sig inte alls vara så tokig vilket vi så klart tycker är jätteroligt, säger Matts Sandström.

För den som känner inspiration finns fortfarande chansen att anmäla sitt intresse för en ski in-vigsel under Vasaloppets vintervecka. Och önskar du vara mer spontan finns det dessutom flera drop in-tider där ni efter loppet skidar direkt fram till en väntande präst i prostgården, utan föranmälan. Glöm dock inte att ha med er hindersprövning och legitimation!

Läs mer om Ski in-vigsel här >

Se SVT:s intervju med Matts Sandström >

Kommande arrangemang i Vasaloppsarenan

Vasaloppets vintervecka 2019
Fre 22 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.
Lör 23 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.
Sön 24 feb: Ungdomsvasan. 9/19 km Start Eldris/Hökberg.
Sön 24 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.
Mån 25 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.
Tis 26 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.
Fre 1 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 90. 90 km. Tvåmannalag. Start Sälen.
Fre 1 mar: Nattvasan 45. 45 km. Tvåmannalag. Start Oxberg.
Lör 2 mar: Blåbärsloppet. 9 km. Start Eldris.
Sön 3 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (FULLTECKNAT 2018-03-18)

Vasaloppets sommarvecka 2019
Fre 9 aug: Cykelvasan Öppet Spår. 94 km. Start Sälen
Fre 9 aug: Cykelvasasprinten. 1 km. Lindvallen, Sälen (Öppet kval på torsdagen)
Lör 10 aug: Cykelvasan 90. 94 km. Start Sälen
Sön 11 aug: Cykelvasan 30. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Ungdomscykelvasan. 32 km. Start Oxberg
Sön 11 aug: Cykelvasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 45. 45 km. Start Oxberg
Lör 17 aug: Ultravasan 90. 90 km. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasastafetten. 4,5–15 km. Löparstafett för tiomannalag. Start Sälen
Lör 17 aug: Vasakvartetten. 19,1–24,2 km. Löparstafett för fyramannalag. Start Sälen

Våra huvudsponsorer