2016-02-23 20:04

Spåren är färdiga – med en förändring i första backen

90 km skidspår står klara för att ta emot nästan 66 000 deltagare kommande två veckor och utifrån väderprognosen blir det bästa förutsättningarna på flera år. Loppen med start i Sälen får en nyhet med en förbättring i första backen.

– I Vasaloppsarenan finns nu 90 km färdiga spår i mycket fin kvalitet mellan Sälen och Mora – och väderleksprognosen ser jättebra ut så långt framåt som vi ser. Det kommer att bli en fantastisk vintervecka 2016, säger arenachef Anders Hobbe Holmberg.

Satsningen på mobila snökanoner som vi berättade om i förra veckan har varit mycket lyckad och är något som Vasaloppet kommer fortsätta utveckla. Det är bra för spåren och bättre för miljön med färre snötransporter.

Förändring i första backen – Berga bynyhet_vinter_skidor_vasaloppet_2015_första_backen_1350x690

De två senaste åren med varmt väder har det varit kämpigt att ta sig uppför första backen efter starten i Berga by. Sladdriga spår har gjort att många behöver saxa långa sträckor, och fältet blir också mycket stillastående i branta partier. Därför tas nu den första lilla högerkurvan bort, där spåret delar sig efter vägövergången. I stället får vi en enda spårbädd med alla åkare samlade.

Anledningen till detta är att ”högerfilen” är brantare vilket är mer påfrestande vid kö, och när man som åkare sedan ska tillbaka in i ordinarie spår så blir det trängsel med många stavbrott som följd. Åtgärden kommer inte ha någon betydelse för framkomligheten men ändå ge positiva effekter – det blir helt enkelt mer stillastående där det är platt i stället för där spåren går brant uppför.

Vi närmar oss 66 000 anmälda till vinterveckan. Det finns fortfarande platser kvar i vissa lopp, för den som vill ta chansen att åka i fina förhållanden. Vi stänger onlineanmälan här på nätet kl 23.59 i natt den 23 februari. Men från och med i morgon eftermiddag, onsdag den 24 februari, går det att anmäla sig på plats.

ÖPPETTIDER UNDER VINTERVECKAN

Våra huvudsponsorer