2017-02-01 10:25

SVT direktsänder 10-årsjubilerande Ungdomsvasan

Nu är det klart. Sveriges Television direktsänder i år Ungdomsvasan i Barnkanalen söndagen den 26 februari. Många svenska längdskidtalanger har börjat sin karriär i loppet för 9–16-åringar som i år avgörs för tionde gången.

Ett av målen med Ungdomsvasan är att rekrytera nya skidåkare. Samtidigt som resultatlistor tas fram och priser delas ut är även ungdomar som inte tävlar för någon skidklubb välkomna att delta.
­– Att SVT väljer att direktsända Ungdomsvasan betyder mycket för tävlingen och för ungdomsskidåkningen i Sverige i stort. Med den extra uppmärksamheten en tv-sändning ger hoppas vi att ännu fler barn och unga blir sugna på att testa på längdskidåkning, säger Peter Söderlund, tävlingsledare för Ungdomsvasan.

Lilla Sportspegeln har sedan 1983 skildrat barn- och ungdomsidrotten runt om i landet. I vår tar de ett nytt steg och direktsänder flera noggrant utvalda tävlingar och evenemang där Ungdomsvasan är först ut. Bevakningen kommer att ske på samma sätt som när SVT Sport bevakar Vasaloppet. Programledare blir Niklas Andersson och Stephan Wilson och Mattias Svahn är expertkommentator.
– Vi vet att publiken uppskattar SVT Sports livesändningar, med den där nerven och spänningen som uppstår när det är direktsänd tävling. Nu ser vi fram emot att bjuda vår unga publik på den upplevelsen, säger Helena Bäckman, projektledare för Lilla Sportspegeln.

Förutom SVT:s sändning, med allt vad det innebär, satsas det även i år lite extra på kringarrangemanget under Ungdomsvasans 10-årsjubileum. Bland annat kommer liveband att uppträda vid starten och det blir även afterski och prisutdelning i restaurangen i Vasaloppsmässan när tävlingen avgjorts.

Första start i Ungdomsvasan går 09.00 söndagen den 26 februari och SVT:s sändning pågår 9.30­–11.15 i Barnkanalen. Det finns fortfarande startplatser kvar och alla ungdomar som vill är välkomna att delta. Läs mer om Ungdomsvasan och anmäl dig här

Fakta Ungdomsvasan
Sträckorna i Ungdomsvasan varierar mellan 3 km, 5 km, 7 km och 9 km beroende på ålder. Klasserna startar gemensamt vid Mora Skidstadion i Hemus och går i mål under den klassiska portalen i Mora där segrarna tas emot av Vasaloppets kranskulla och kransmas. Åktekniken är klassisk och varje år deltar runt 800 åkare. Flera skidtalanger har börjat sin karriär i Ungdomsvasan. Karl-Johan Westerberg, Borås SK, som tog en andraplats i teamsprinten under världscuptävlingen i Toblach i mitten av januari, vann sin klass när den första Ungdomsvasan avgjordes 2008. Se klippet från när Karl-Johan vann Ungdomsvasan 2008 här  (startnummer 828, 1 minut och 50 sekunder in i klippet)

Våra huvudsponsorer