2015-11-23 18:30

Tidig snö på flera anläggningar i Dalarna

Nu finns det snö på många ställen – både nysnö, konstsnö och sparad snö. I Mora pågår utläggning av sparad snö just nu, där de första 3 km från Mora centrum (Zornmuseet) till Mora skidstadion blir klart under tisdagen. Här är tips på några ställen i Dalarna och övriga Sverige som öppnat eller håller på att öppna längdspåren för säsongen. Många anläggningar erbjuder också Vasaloppsläger.

Aktuell tillgänglig information per 2015-11-23.

Mora sluter upp för tidig snö
I våras täcktes ett 8 000 kubikmeter stort snölager med bark i Oxberg varav ca 4600 kubik återstår efter sommaren. Utläggning av den sparade snön startade i fredags på sträckan Mora centrum-Hemus Skidstadion. Total sträcka för skidåkning blir cirka 5 km som planeras vara klart i slutet av vecka 48.

Projektet är ett samarbete mellan Boggs Grus AB, Vasaloppet, Mora Kommun och IFK Mora Skidor. Även fler aktörer i den lokala näringen stöttar projektet med bidrag från Hotell Siljan, Mora Parken, Johns Sport, Mora Bilkompaniet, Aktiv Sport och Vasasvahn. Boggs Grus ansvarar och bekostar hela snötransporten till sträckan Zornmuseet–Mora skidstadion medan Vasaloppet och Mora kommun står för spårpreparering och snöproduktion.

Anders Lindgren på Boggs Grus berättar:
– Det här är ett initiativ för att visa att det går att ha tidig snö i Mora. Vi gör det här för Mora. Med Moras och Vasaloppets varumärken ska vi kunna locka hit skidåkare även tidigt på säsongen, något som genererar inkomster och sysselsättning till Mora. Vi vill ha mer liv i centrum och få hit folk helt enkelt.

Varför gör ni i Boggs Grus detta?
– Vi har ställt upp i det här. Vi måste våga lite och jag ser det här som något som kan fortsätta år för år och skapa sysselsättning även för oss. En win-win-situation för alla.

Hur långt har ni kommit med snöläggningen?
– Under tisdagen blir det klart på sträckan Zornmuseet–Mora skidstadion, det är tre kilometer. Sedan fortsätter vi. Fritidsförvaltningen i Mora gör också nu konstsnö som ska läggas ut till ungdomstävlingen Morapinglan (som genomförs 2–3/1 2016), en ytterligare sträcka på 2,2 km. Målsättningen om det här projektet slår väl ut i år är att vi väldigt tidigt på säsongen ska ha konstsnö ända upp till Eldris där vi har elljusspår hela vägen i 9 kilometer!

Norra Garberg
10 km natursnö är spårat med skidor på Långtjärnsvägen vid Risåsen.

SPÅR-, SNÖ OCH VÄDERINFORMATION FÖR VASALOPPSARENAN OCH MORA

Övriga orter

Orsa Grönklitt
Snökanonerna går för fullt i konstsnöspåret på 2 km, vi har börjat trycka ut snön på skidstadion så att vi till mitten av veckan kommer att ha full storlek på den samt att vi kommer att öka ut längden på spåret.

Idre Fjäll
Det är många skidåkare i spåren just nu, elitåkare som jagar världscupsmedaljer bland annat. För att alla skall få ut mesta möjliga av sin träning så förekommer det vissa tider på dagen begränsningar och tidsstyrning. Vi har ca 12 km längdspår just nu:
2,6 km vid Stadion (Klassiskt och skate)
3,3 km på delar av Femman (skate)
5-6 km på delar av Fjället runt, baksidan av fjället (skate)
På Fjället runt och Femman, där det endast är natursnö, är det genomslag på vissa ställen.
Åktider för privatpersoner motionärer: kl. 06.30-09.00 (endast klassiskt), 11.00-15.00 och 17.00-24.00. Under vissa tider kan delar av spåren vara avstängda för preparering. Se anslag på plats.

STF Grövelsjön Fjällstation
Enkelspår för klassisk skidåkning. 2.5 km, 5 km. Natursnö. Några genomslag så om möjligt välj näst bästa skidparet- Bitvis löst för stavfäste. Mellanstora eller stora trugor rekommenderas.

Anläggningar norr om Dalarna

Storhogna
Hela 8 km-slingan dragen med spårkälke. På toppen är det dubbelspår draget. På toppen finns även ett extra 2,5 km draget spår längs Vesselvägen. Gott om snö så spåren är toppenbra dock är det fortfarande väldigt kall snö vilket gör att snön inte packat sig, dvs stavfästet är inte det bästa.

Vålådalen
Äntligen, nu är vintern här! 1,7 km längdspår – skate och klassiskt – öppnade i helgen, och vi kommer att utöka det så snart det går.

Bruksvallsliden, Bruksvallarna
Tävlingsbanan från helgens Bruksvallsloppet är åkbar både klassiskt och skate, plus det vi kallar för Johan Olsson-svängen ovanför täkten, totalt ca 4 km. Mittåkläppsvägen ända upp till Mittån 13 km enkelväg är pistad för både klassiskt och skate. 4-motion spåret (rullskidbanan) till Ramundberget likaså, 8 km enkelväg. Plus 2,5 km elljusspår i Ramundberget. Djupdalsvallsslingan (Från Djupdalsvallen till Vålåtjärn och Gruvorna) fungerar fint för skate med träningsskidor, ca 5 km. För träningsgrupper finns stora ytor pistade på skidstadion i Bruksvallarna, Nordic Ski Arena.

Länkar till samtliga officiella Vasaloppscenter

SMHI:s snödjupskarta

Foto vinjettbilden: STF Grövelsjön

Våra huvudsponsorer