2018-08-07 09:13

Tips och råd från Vasaloppets sportchef

Vasaloppets sportchef Tommy Höglund informerar om sånt som kan vara bra att veta inför loppet. Nyheter, transporter, säkerhet i spåret och hur vi kan få bort nedskräpningen i Vasaloppsarenan.

(text hämtad från intervjun med Tommy Höglund)
Inför sommarveckan 2018 vill vi poängtera både nyheter och lite råd och tips till alla er som ska delta i något av loppen.

TRAFIK
Redan i fjol hade vi fått till så att cykelbanan var utanför trafikerad väg. Det betyder att vi inte längre behöver enkelrikta Vasaloppsvägen. Men det är absolut förbjudet att parkera bilar på Vasaloppsvägen för då hindrar man trafiken i bägge riktningar.

SKRÄP I SPÅRET
Vasaloppets sommarvecka genomförs i ett naturreservat och därför är det väldigt viktigt att vi inte skräpar ner och det finns soptunnor på sju kontroller att slänga skräp i.

Förutom det finns det tretton stycken skräpzoner med en förvarning. Skräpzon kommer strax, står det. Där kan man slänga sitt skräp. Eller så kan man slänga det till anhöriga eller ledare som är med och langar dricka. Förutom det så måste man ta med sig det till nästa skräpzon eller in i mål. Vi kommer att ha funktionärer ute som filmar och är det så att vi upptäcker någon deltagare som bryter mot reglerna så kan vi utdöma ett tidsstraff. Vi hoppas inte behöva göra det, men kommer att göra så om det behövs. Vi har sett en stor förbättring de senaste åren när det gäller nedskräpningen.

TA BUSSEN
En annan viktig sak för att det ska bli flyt i arrangemanget är att så många som möjligt väljer att åka med Vasaloppets officiella bussar. Vi har transporter till startplatser, tillbaka upp till Sälen efter målgång. Man kan välja att åka buss från Mora eller Sälen under alla våra dagar, både cykling och löpning. Så nyttja busstransporterna så blir det bättre flöde ute på vägarna.

Till löparna ska vi säga att till stafetten och kvartetten måste man ta sig fram med egen bil men då ska man inte behöva använda fler bilar än nödvändigt. Till tiomannastafetten räcker det att man har två bilar igång och åker in på varannan kontroll medan kvartetten klarar sig med en bil.

FYLL PÅ MED VÄTSKA
Likaså är det viktigt att tänka på, nu när det varit en varm sommar, att man ser till att dricka ha med sig vätska, fylla på i de sju vätskestationer som finns. Dricka före tävlingen, dricka under loppet och se till så man inte blir uttorkad någon gång.

NYHETER
Ett par nyheter för i år är att vi kommer ha repcyklister. Det är en cyklist som startar i sista startgrupp och håller ett tempo så man ska klara de reptider som är uppsatta. Följer man den cyklisten ner till Mora så ska man kunna gå i mål på en bra tid utan att bli stoppad av repet.

En annan nyhet som rör eliten i Cykelvasan är att vi sänkt ner rondellen ungefär hundra meter från mållinjen. Den är nu nedsänkt i gatunivån så det inte ska bli några olycksrisker med det.

När det gäller löpningen så finns det också några nyheter. Det är på framför allt Ultravasan 45 kommer hålla öppet så man kan delta i det loppet i väldigt lågt tempo. Vi kallar det Gå, Lunka, Löp. Man har elva timmar på sig att genomföra det loppet. Startar nio på morgonen och kan hålla på ända till åtta på kvällen.

CYKLA SÄKERT
Framför allt till er som cyklar. Tänk på det här med säkerhet. Att aldrig stanna bakom ett krön bakom en kurva. Hålla till höger så de som vill cykla fortare kan tydligt cykla förbi på vänster sida. Signalera och ge tecken till varandra att man vill passera så att det inte händer några olyckor.

ÅSKÅDARE I SPÅRET
Till er anhöriga som är ute och följer loppen. Respektera alla våra vakters instruktioner vid parkeringar och alla vägskyltar som är uppsatta så kommer det här bli en fantastisk sommarvecka för alla.

Tack och lycka till!

Våra huvudsponsorer