2017-01-04 11:36

Två svenska andraplatser i Vasaloppet China 2017

Norrmannen Andreas Nygaard vann en tajt spurt före Jens Eriksson (nr 11) i det 50 km långa Vasaloppet China, säsongens tredje deltävling av tretton i Visma Ski Classics. Både Andreas och Jens tävlar för Team Santander. Ryskan Olga Rotcheva, Russian Marathon Team, vann damklassen en minut och 36 sekunder före Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team.

Nästan 600 deltagare kom till start i “snöskulpturparken” utanför sjumiljonerstaden Changchun i nordöstra Kina. Förhållanden var fina med cirka 10 minusgrader, solsken och fina spår. Jens Eriksson var först i en grupp med 18 åkare vid varvningen efter 25 km. Farten ökade på andra varvet och tätgruppen minskade till nio åkare. Nygaard och Eriksson försökte hjälpa varandra så mycket som möjligt och de tog alltså hem de två första platserna knappt före trean Stian Hoelgaard, Team LeasePlan, och fyran Oscar Persson, Lager 157 Ski Team.

Olga Rotcheva drog också upp farten efter varvningen och lämnade Britta Johansson Norgren bakom sig. Britta blev trött och hade ingen chans att komma ikapp. Team United Bakeries Masako Ishida kom trea, fyra minuter efter segrarinnan.

I totalcupen leder Tord Asle Gjerdalen före Andreas Nygaard, medan Britta Johansson Norgren leder bland damerna före Olga Rotcheva. Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld, Österrike, den 14 januari är nästa tävling i Visma Ski Classics.