2016-12-27 09:55

Tydligare regel och fortsatt gemensam start

Det blir gemensam start för damer och herrar även i Vasaloppet 2017.
– Beslutet har tagits i samråd med flera av elittjejerna. Samtidigt kommer vi att förtydliga regeln som säger att de tävlande inte får hindra varandra, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet.

Inför 2016 års Vasalopp gjordes flera åtgärder för att lyfta fram och underlätta för damerna. Bland annat placerades de högst rankade tjejerna i en separat startfålla i elitledet. En särskild stavservice infördes i den första delen av banan och spurtpriser på kontrollerna höjdes till samma nivå som för herrarna. Samtidigt gjordes ett försök att skapa fritt upplopp för damerna sista biten in i mål. En åtgärd som inte fungerade som det var tänkt.
­– Nu har vi har haft en bra dialog med flera av elittjejerna och gemensamt kommit fram till att vi slopar den varianten och istället tydliggör regeln som säger att de tävlande inte får hindra varandra under loppet. Vi kommer också att sätta in extra personal som bevakar att den regeln följs, framför allt på upploppet, säger Tommy Höglund.

Britta Johansson Norgren, som slutade tvåa i damklassen 2016, och Nina Lintzén, som i flera år varit bland de tio främsta i Vasaloppet, har båda deltagit i diskussionerna och kommit med synpunkter.
– Den gemensamma starten i Berga by 08.00 första söndagen i mars är en av idrottsvärldens största händelser och vi vill fortsätta vara en del av det. Efter diskussion med Vasaloppet är vi helt överens om att damelitklassen ska avgöras på samma sätt som den gjordes 2015 och tidigare, säger Nina Lintzén.

– Vasaloppets organisation gjorde flera positiva förändringar i årets lopp för oss elittjejer. Höjningen av spurtpriserna, egen stavservice i den första backen och en egen startplats visar att de vill tillgodose våra önskemål och jobba för att vi ska få en så rättvis tävling som möjligt, säger Britta Johansson Norgren.

En av konsekvenserna om en åkare bryter mot regeln och hindrar en annan åkare i spåret kan bli diskvalificering. I slutänden är det Vasaloppets tävlingsjury som avgör vilka följderna blir.
– Vasaloppet är en klassisk tävling med mycket historik. Samtidigt är det viktigt för oss att ständigt utvecklas. Det känns bra att vi beslutat att ha kvar den gemensamma starten och behåller de förbättringar för damerna som vi införde i årets lopp samtidigt som vi tydliggör regeln om åkare som hindrar andra tävlande, säger Tommy Höglund.

 

Våra huvudsponsorer