2015-06-17 17:40

Vasaloppet får två sportchefer

Tommy Höglund är tillbaka i Vasaloppets organisation efter att ha varit utlånad som sportchef till skid-VM i Falun de senaste två åren. I hans frånvaro har Johan Eriksson kommit in för att ta rollen som tillförordnad sportchef. Det står nu klart att båda herrarna blir kvar i organisationen i delvis nya roller.

Framöver kommer Vasaloppet att ha två sportchefer där Tommys huvudfokus blir vinterarrangemangen och Johan Eriksson blir huvudansvarig för sommarens lopp för att driva utvecklingen inom cykling och löpning. Tidigare har en och samma person haft ansvaret för alla lopp under året men nu görs alltså en satsning för att ytterligare kunna profilera Vasaloppets olika grenar.

Vi hälsar Tommy välkommen tillbaka och passar samtidigt på att fråga hur hans tankar går inför vintern, nu när midsommar står inför dörren och vi har ett halvår kvar till vinterveckan.

– Förhoppningsvis ska vi få en lite bättre vinter med bättre träningsförhållanden, säger Tommy. Vi kommer att fortsätta jobba intensivt med att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Nu har vi två år tillbaka haft väldigt blöta och dåliga skidförhållanden. Vi rår inte på vädret men vi kanske kan anpassa oss och bli än bättre att jobba med spårkvalité, säger han och fortsätter. Vi kan till exempel utveckla och jobba än mer med spåren under pågående arrangemang.

Hur ser du på vinterveckans lopp kommande år?

– Överlag tror jag vi kommer att behöva titta på produktutveckling, att utveckla våra arrangemang. Det har sett likadant ut i många år. Vi har till exempel pratat om vad vi kan göra med Öppet Spår för att höja känslan och upplevelsen av att åka de loppen, funderar Tommy. Jag hoppas och tror också att vi ska kunna bli bättre på att marknadsföra våra lopp till rätt kundgrupp. Att man som deltagare får rätt instegslopp och att man därmed sänker trösklarna för att vara med.

Två års arbete som sportchef för VM har förstås gett Tommy erfarenheter som han tar med sig till Vasaloppet.

– Jag har lärt mig massor av att jobba i en projektorganisation. VM var ju ett gigantiskt stort projekt, man kunde inte gå tillbaka och se vad vi gjorde i fjol som vi i Vasaloppet alltid kan göra. Men jag har också lärt mig att vi är ganska bra i Vasaloppet. Vi gör inte fel.

Utvecklingen av långloppen med stora svenska skidhjältar som Johan Olsson och Daniel Richardsson som kommer att åka Ski Classics fullt ut kommande vinter är förstås något som gillas av sportchef Höglund.

– Jag tror vi kan få ett fantastiskt bra startfält i Vasaloppet i vinter. Det kommer att medföra att vi måste se över hur vi har det runt målområdet. Vi kommer att få än mer media. Där har jag nu stor erfarenhet från VM hur vi kan jobba med de bitarna.

Våra huvudsponsorer