2016-02-07 18:39

Vasaloppsmästaren visar bra form

Med 28 dagar kvar till Vasaloppet 2016 vann den regerande Vasaloppsmästaren Petter Eliassen det 65 km långa Kaiser Maximilian Lauf i Seefeld i Österrike. Seraina Boner från Schweiz vann damklassen och Britta Johansson Norgren var bästa svenska med en fjärdeplats. Britta behåller dock totalledningen i cupen. Läs mer och se video.

Petter Eliassen och Johan Kjölstad var två av fyra åkare som gick loss på det tredje och sista varvet i det 65 km långa loppet. Men Petter vann spurten knappt över Johan på det korta upploppet. Tord Asle Gjerdalen, som vann Marcialonga förra helgen, blev trea och Tore Björserth Berdal slutade fyra.

Eliassen erkände att han inte var särskilt övertygad om formen före loppet. Han ville hänga med ledargruppen fram till den sista branta stigningen där han och Johan ryckte loss. Kjölstad, tvåa i Vasaloppet 2014, var ändå glad över resultatet eftersom de två senaste loppen varit en besvikelse för honom.

Daniel Richardsson som åkte Holmenkollens femmil på lördagen, och råkade ut för ett skidbrott där, var på en nionde plats bästa svensk i denna premiärupplaga av Kaiser Maximilian Lauf – 1,13 efter segraren. Anders Södergren blev trettonde.

Schweiziskan Seraina Boner, som vann totalen i Ski Classics 2011, 2013 och 2014 tog nu hem säsongens första seger. Hon åkte med fästvalla och var tre minuter före tvåan i mål, Katerina Smutná från Österrike. Smutná bestraffades dock med tre minuters tidstillägg eftersom hon fått vallahjälp under loppet. Hon flyttades därför ned till tredje plats och andraplatsen gick i stället till Astrid Öyre Slind från Norge. Smutná erkände att hon hade haft problem med fästet och mottagit vallahjälp.

Fyran Britta Johansson Norgren stakade hela loppet och var i de tuffa förhållandena nästan åtta minuter efter segrande Boner. Annika Löftström blev sexa, Emilia Lindstedt sjua och Sara Lindborg tia. Emilia Lindstedt behåller den rosa västen som visar att hon leder ungdomscupen (för åkare under 25 år).

– Jag kände mig stark hela vägen i dag och jag är superglad att det äntligen blev en seger den här säsongen, sade Seraina Boner. Banan passar mig bra och jag hade nästan glömt hur kul det är att åka med fästvalla.

Notera: Seraina Boner har blivit tvåa en gång och trea två gånger i Vasaloppet, men aldrig vunnit. Är det dags i år?

Nästa lopp är Toblach/Dobbiaco, 50 km i Italien, på lördag 13 februari 2016. Direktsändning i TV12 och TV4 Play Premium. Nästa lopp därefter i Ski Classics är Vasaloppet.