2016-01-26 15:07

Vasaloppsskolan – om regler i skidspåret

Längdskidsporten har vuxit i rasande takt med många nya utövare samtidigt som den klassiska skidåkningen utvecklas i snabb takt med allt större fokus på överkroppsträning och stakning. Tillsammans med Mattias Svahn gör Vasaloppet därför en insats för att uppmärksamma vanliga misstag och hjälpa dig att tolka regelboken – för fair play i skidspåret.

vasaloppsskolan_mattias_svahn_1350x690Inför säsongen har Internationella Skidförbundet sett över reglerna för klassisk skidåkning och genomfört ändringar som underlättar för teknikkontrollanter och jurygrupper att bedöma och agera mot regelbrott.

I och med det utökar Vasaloppet sina teknikkontroller som också synliggörs mer än tidigare. Det görs även insatser för att informera och utbilda deltagare om hur reglerna ser ut inom den klassiska skidåkningen, som gäller i alla Vasaloppets skidlopp.

Som ett led i detta har sex stycken instruktionsfilmer tagits fram tillsammans med skidinstruktören Mattias Svahn, där vi tar upp de viktigaste sakerna att tänka på. Dela gärna med dig av filmerna till dina vänner i skidspåret.

SVT:s kommentatorspar Jacob Hård och Anders Blomquist har i ett reportage tittat på hur utvecklingen av åkstilar inom längdskidåkning sett ut och diskuterar vad som kan tänkas ske i framtiden. Klippet har tidigare visats i SVTs Vinterstudion.

Del 1 av 6 – Åka uppför

Del 2 av 6 – Gå inte uppför

Del 3 av 6 – Spårbyte

Del 4 av 6 – Håll till höger

Del 5 av 6 – Åka utför

Del 6 av 6 – I eller utanför spåret

Våra huvudsponsorer