2018-10-18 09:43

Vilket är ditt favvopass på hösten?

Alla kanske inte tycker hösten är den bästa årstiden för löpträning. För att få lite motivation frågade Vasalöparen några löparprofiler om just deras favoritpass på hösten. Vilket är ditt favvopass? Gå gärna in på Vasaloppets Facebooksida, leta upp inlägget för denna nyhet, och skriv i kommentarsfältet

1 / LISA RING (bilden ovan) Vinnare av Ultravasan 45, år 2016 och 2018.
– Mitt favoritpass för hösten är att göra ett löpäventyr mellan två platser, exempelvis på Östgötaleden eller Sörmlandsleden. Du njuter av att naturen börjar skifta mot höst och är ute mellan två och tre timmar. Målet är bara att ta sig mellan platserna och njuta! Vill du ha mer fart är ”terrängfyror” något jag gärna tipsar om. Hitta en kuperad (gärna lerig) slinga och spring med en ansträngande känsla 4 minuter och jogga lugnt 2-3 minuter mellan upprepningarna. Kör så många intervaller du vill, gärna 4-8 stycken. Värm upp 10-20 minuter och jogga ner 10-20 minuter.

2 / ELIN RAGNARSSON Som sprungit varje dag sedan 1 juni 2014
– Det är alla pass ute när man ser hur naturen ändras i alla magiska färger och den härliga friska luften! Samt att springa löppassen i tuffare väder vilket bygger pannben och man känner sig mer nöjd efteråt att man faktiskt tog sig ut.

3 / ANDERS SZALKAI Chefredaktör för Runners World och löpcoach
– Ett höstpass jag gillar är ett långpass där jag kör ett återkommande varv under en del av passet. Jag kör igång långpasset i lugn fart och tar mig till passets förutbestämda varv, som gärna får vara kuperat och behöver inte alls vara snabblöpt. Tanken är att varvet ska trigga mig att springa successivt fortare. Jag brukar välja ut ett varv på 3-5 km innan jag startar passet. Jag siktar ofta på att ha 20-30 minuters löpning innan jag kommer till varvet. Ut på första varvet springer jag i den lugna fart jag startat passet i, men sen på andra varvet ska jag ha lite snabbare tid än på första, och sen när jag ger mig ut på tredje varvet ska jag köra snäppet snabbare igen och slå föregående varvs tid.

Jag brukar sikta på att ha 4 varv där jag alltså på varje varv ska köra snabbare än mitt föregående varv. För att inte bli fixerad vid varvtider från pass till pass utan bara jobba utifrån dagsformen, brukar jag hitta på nya varv och det gör att jag inte har någon ”press” mer än att öka farten jämfört med mig själv just denna långpassdag. Efter avslutningsvarvet avrundar jag med lugn distanslöpning igen så jag får ihop den långpasslängd jag vill ha.

4 / PETRA MÅNSTRÖM Journalist och författare
– På hösten gillar jag fartlekspass på kuperade terrängspår, typ Ursvik här i Stockholm, så man får njuta av krispig höstluft medan man springer. Då trycker jag på lite extra när jag känner för det och tar det lugnare uppför backarna.

Vill du se vilka favvopass som Miranda Kvist, Stephan Wilson, ”Lofsan” Sandström och Emelie Forsberg har? Bläddra fram till sidan 23 i senaste numret av Vasalöparen. Du kan även läsa Vasalöparen digitalt – helt gratis. Anmäler du dig till något av våra lopp får du Vasalöparen hemskickad till dig.

LÄS VASALÖPAREN HÄR

Vilket är ditt favvopass? Gå gärna in på Vasaloppets Facebooksida, leta upp inlägget för denna nyhet, och skriv i kommentarsfältet.
VASALOPPET PÅ FACEBOOK

 

Våra huvudsponsorer