Vasaloppet är en av världens största arrangörer av motionslopp och en del av En Svensk Klassiker. Vasaloppets vintervecka med längdskidåkning och sommarveckan med mountainbikecykling och löpning lockar årligen nära 100 000 anmälda deltagare. Sedan starten 1922 har över en miljon deltagare passerat målportalen i Mora.

Vem äger Vasaloppet?

Som ägare till arrangemangen står Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, en ideell förening med drygt 30 helårsanställda som bildar en slags administrationsfunktion vars syfte är att planera och genomföra Vasaloppets olika arrangemang. Föreningen ägs i sin tur av idrottsföreningarna IFK Mora Idrottsallians (77 procent) och Sälens IF (23 procent).

Vasaloppet ägs och drivs av föreningslivet och varenda krona som inte används för att köpa blåbärssoppa, preparera spår, ordna transporter och utveckla arrangemangen går rakt tillbaka till idrotten. Förutom att generera verksamhetsbidrag till ägarklubbarnas verksamhet möjliggör Vasaloppet för en stor mängd föreningar, att medlemmarna kan arbeta som funktionärer och därigenom tjäna pengar till sin förening. De föreningarna ställer totalt upp med ca 4 000 funktionärer i samband med loppen.

Vasaloppsarenan

Den nio mil långa Vasaloppsarenan ringlar igenom kommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora och arrangemangen är av stor betydelse för den lokala näringen och tillväxten längs spåret. De senaste turistekonomiska mätningarna visar att tillresta deltagare och besökare spenderar över en kvarts miljard i samband med arrangemangen varje år.

Vasaloppsarenan

Funktionärerna – Vasaloppets själ

vinter_unga_funktionarer_sportdryck_1350x690Lika viktig som snön är funktionärerna. Deras arbete är inte bara nyckeln bakom folkfesten, det bidrar också till att idrottsrörelsen får in miljontals kronor till sina verksamheter. Många deltagare kan intyga att funktionärernas glädje och energi är det som framkallar folkfesten och den så kallade ”Vasaloppsandan”. Funktionärerna är helt enkelt Vasaloppets själ och så många som var tionde invånare i Vasaloppskommunerna är Vasaloppsfunktionär.

Under lång tid sköttes funktionärsarbetet av ett tjugotal föreningar, men i takt med att arrangemangen växt har antalet mer än fördubblats. Upptagningsområdet har också utökats och i dag kommer föreningarna från flera kommuner i Dalarna. På sidan Funktionärer kan du läsa mer om de ideella hjältarna!

Funktionärer

Några hårda fakta

Deltagare och besökare
 • Totalt 88 000 personer var anmälda till Vasaloppets arrangemang under 2013
 • Deltagarna i vinterveckan 2013 åkte tillsammans ca 19 miljoner träningskilometer de sista tre månaderna inför sin medverkan.
 • Antalet besökare i Vasaloppskommunerna har ökat med 42 procent under fem år och 2013 kom över 70 000 personer till vinterveckan.
 • De turistekonomiska effekterna uppgår till över en kvarts miljard per år
En motor för föreningslivvinter_blabarssoppa_kran_670x1005
 • Ca 5 000 personer anlitas som funktionärer varje år
 • Cirka 60 föreningar per år är engagerade
 • Vasaloppets bidrag till den regionala föreningsrörelsen i Dalarna uppgår till ca 15 miljoner kronor per år
 • Avgifterna till Svenska Skidförbundet och Svenska Cykelförbundet uppgår till ca 3 miljoner per år (som sedan fördelas till distriktsförbund över hela Sverige)
Generösa funktionärer – under vinterveckan delar man ut
 • 44 000 liter blåbärssoppa
 • 39 000 liter sportdryck
 • 11 000 liter grönsaksbuljong
 • 4 000 liter kaffe
 • 100 000 ”vasaloppsbullar”
 • 770 000 pappersmuggar

Våra ägarklubbar

IFK Mora Idrottsallians

IFK Mora är en av Sveriges mest kända idrottsklubbar – en förening med traditioner och ett rykte om att fostra ambitiösa och framgångsrika idrottare. Verksamheten bedrivs i sex olika klubbar med IFK Mora Idrottsallians som huvudstyrelse.

IFK Mora logoIFK Mora bildades 1909 och har under åren sysslat med många olika idrottsgrenar. 1992 bildades IFK Mora Idrottsallians som består av sex olika klubbar:

Sälens IF

Sälens IF bildades 1922. Här har man åkt skidor, idrottat och spelat fotboll i generationer. Föreningslivet har fostrat många ungdomar till goda idrottare och ambassadörer för Sälen och föreningen. Sälens IF organiserar sin idrottsverksamhet i sektioner med egna styrelser och med en övergripande huvudstyrelse. De olika sektionerna är:Sälens IF logo