Karta och banprofil

CykelVasan 90

Det går att cykla längs hela VasaloppsArenan från Sälen till Mora!

Berga-Smågan - 9 km
Du startar med en stigning på cirka 150 meter under de två första kilometerna. Den första biten går på asfalt, och avslutas på grusväg. Hela sträckan går på bred väg där det ges möjlighet till omkörningar, så stressa inte för mycket i början utan hitta ditt eget tempo! Infarten mot Smågankontrollen är fantastisk!

Smågan-Mångsbodarna - 14 km 
Fjorton kilometer på blandat underlag. Grus, terräng och asfalt… Ta det lugnt på grusvägen efter cirka en kilometer, där det är lite grövre grus som har en tendens att "rulla". Under sträckan passerar du banans högsta punkt, vid Skärloksstugan. De sista fyra kilometerna rullar du lätt på asfalt ner mot kontrollen i Mångsbodarna. Ta det extra försiktigt vid avfarten från asfalten för att skydda det känsliga underlaget.

Mångsbodarna-Risberg - 12 km 
Tolv kilometer som börjar med ett lättcyklat parti på 5 kilometer ner mot vinterns köldhåll Tennäng. Där börjar klättringen upp mot Risberg på blandat underlag, mest på naturvägar och grus, men även ett kort asfaltsparti där mjölksyran kommer om du tar i för hårt. Avslutningen sker i härlig lättcyklad miljö genom Risbergs fäbodar, där du verkligen ska passa på att njuta av omgivningen av gamla stenmurar och stugor! Var uppmärksam efter fäbodarna, där börjar två cirka 100 meter långa cykeltrallar.

Risberg-Evertsberg - 15 km
Femton kilometer av CykelVasans tuffaste partier när det gäller kuperad terräng. Ganska många stigmeter på både skogs- och grusvägar innan du efter sex kilometer når en efterlängtad och skön bit på asfalt där du kan rulla. Ta chansen och fyll på dina reserver här. Nu når du Evertsbergsjöarna, och den sista biten cyklar du i en helt fantastisk miljö på en slingrande skogsväg mellan sjöar och genom urskog. Snart når du Bergspris-portalen i Evertsberg – en välförtjänt kontroll!

Evertsberg-Oxberg - 15 km
Femton kilometer där du får lön efter allt slit uppför! Fem kilometer nedför på skogsväg, sedan två kilometer på asfalt nedför mot Vasslan. Det går fort här, så ta det extra försiktigt när du svänger av asfalten in på grusvägen. Nu kommer du till det stökigaste partiet av CykelVasan. Har du åkt med låst dämpare hit så är det nu som den bör släppas lös! Partiet är cirka sju kilometer, förhållandevis flackt men avslutas med en rejäl backe innan du kan pusta ut. Du får nu ett par kilometer med återhämtning innan den tuffaste uppförsbacken på runt 600 meter väntar på grusväg. Passa på att fylla på både vätska och näring! Här kan krampen vara nära, så var uppmärksam. Den sista biten kan du rulla in mot kontrollen i Oxberg.

Oxberg-Hökberg - 10 km
Tio kilometer med blandat underlag. Skogs- och grusvägar avlöser varandra med ett kort asfaltsavsnitt genom Gopshus. Den första biten är lätt kuperad fram till Gopshus. När du når Gopshus får du en skön resa nedför på grusväg i en kilometer. Nu blir det att köra på skogsväg upp mot Hökberg i ett segt motlut de sista två kilometerna. De sista 300 meterna upp mot kontrollen i Hökberg är riktigt sugande då kraften i benen börjar sina och milen tar ut sin rätt…

Hökberg-Eldris - 11 km
Du följer skogsväg med inslag av gruspartier i lätt kuperad terräng i härlig miljö, som börjar med en kilometer i nedförsbacke så att du får tillbaka lite kraft i benen! Ta det lugnt nedför, och håll till höger om du vill åka lite långsammare. Efter fem kilometer cyklar du över stenbron i Läde, som är ett av få ställen där samtliga Vasalopp har passerat. Under de sista fem kilometerna passerar du fäboden Krångåsen där många Vasalopp har avgjorts. Kanske kommer du ihåg att det var här Staffan Larsson brukade sätta in en stöt?

Eldris-Mål - 9 km
De avslutande 9 kilometerna går i en flack terräng på skogsväg i Vasaloppsspåret. Du passerar det välkända Hemusområdet med sandhedar på väg mot målet. Några backar finns dock kvar, varav en med bark. Har du krafter kvar så är det här du kan ge det sista innan du kommer fram till broarna under Vasaloppsvägen, och kan se kyrktornet i Mora. Ta nu tillfället i akt och njut den sista biten genom campingen, upp över den näst sista backen vid Auklandsbron. Nu är det nära, bara den sista biten upp förbi Zornmuseet innan du når upploppet och får ta emot publikens och vänners ovationer till en fantastisk genomförd prestation i fäders spår under måldevisen. Grattis!

Kartor
Se kartor och banprofil över CykelVasan under Kartor.
Observera att kartorna visar tävlingsbanan, vilken enbart är tillåten att beträda på respektive tävlingsdag. Övrig tid hänvisar vi till CykelVasaleden som är markerad med gröna skyltar och grön färg.

Är du anmäld?
Antal deltagare
Tipsa en kompis!
Stäng