Mattias lyckades med sin comeback!

Mattias åkte in på 5:46 och fick sin efterlängtade medalj, vilken prestation och come back! Jag skickade ett SMS när han kom i mål – ”SUPERGRATTIS!!!! Du gjorde det!!”  Det dröjde inte länge innan Mattias svarade ”Det finns inte ord, möjligtvis LYCKA!!”

img_1211

Jag är dock inte förvånad. Mattias utveckling sen jag träffade honom i höstas har varit otrolig givet hans startläge med en hjärntumör 2015. Mattias var stark genom hela loppet! Han kom iväg lite dåligt men sedan tog han placeringar hela vägen. Han disponerade loppet otroligt bra!

Jag talade med Mattias och hörde hans berättelse om loppet. Han väcktes klockan 0300 på morgonen. Han kände sig väl inte helt fräsch, men vem gör det innan start kl 0300 på morgonen. Mattias startade i led 4 och tog det lugnt upp till Smågan. Därefter åkte han i samma tempo som alla runt sig fram till Risberg. Väl i Risberg insåg Mattias att han hade gjort den jobbigaste delen och att han kände sig pigg! Han började då att öka tempot och när han kom till Oxberg förstod han att han kunde klara medalj om han tryckte på och det gjorde han! Han tog många placeringar och kom i mål med god marginal till medalj!

 

 

Vi reflekterade lite över Mattias framgångsfaktorer. Vilka var de?

  1. Förbättrad teknik
  2. Styrketräning
  3. Uthållighet
  4. Lyssna på kroppen

Förbättrad teknik. Mattias har tränat otroligt fokuserat på teknik med hjälp av Racefox och de gemensamma träningspass vi haft. Han har lagt ned massor av tid på att justera detaljer. Vi har diskuterat detaljer som hur man stakar snabbare i lätt terräng, armpendeln när man vänder i översta läget etc.  Som exempel: Helgen innan Vasaloppet körde Mattias ett 5 milspass stakning hemma i Västerås där han fokuserade på teknik i varje tag. Det gör träningen både intressantare och lättare. Mattias har också kört många intervallpass med fokus på teknik!

Styrketräning. Mattias hade styrketräning i sitt program och har kört allt från klassisk cirkelträning, gym till att fokusera på att träna de små stabiliserande musklerna för att uppnå maximal stabilitet. Det har Mattias också gjort för att kompensera för den något sämre balans han har haft jämfört med innan tumören. Mattias reflekterade på slutet av loppet att många han åkte om inte orkade hålla ihop tekniken på slutet medan han orkade det.

Uthållighet. Genom att han åkt relativt många längre distanspass i lugnt tempo har han lärt kroppen att tåla belastning under längre tid. I tidigare Vasalopp har han haft jobbiga minnen från Lundbäcksbackarna och backarna upp mot Hökberg. Under årets lopp stakade han lätt upp för dessa backar och märkte dem knappt! En kombination av teknik, styrka och uthållighet.

Lyssna på kroppen. Vi diskuterade mycket i början av vårt samarbete vikten av att lyssna på sin kropp och att det inte är fel att ställa in ett pass om man känner sig sliten utan tvärtom det är klokt! Mattias har också lyckats hålla sig frisk i princip hela vintern. Då ska man också veta att Mattias har tre yngre barn hemma!

Totalt sett har Mattias tränat över 200 pass sedan operationen i början av förra året. Han har åkt 70 mil rullskidor och 120 mil skidor och framförallt har Mattias lärt sig massor om träning, skidåkning och sig själv!

Det har varit en ära för mig att få stötta Mattias i sin come back!

img_1213

 

Avslutar med ett STORT GRATTIS och hoppas att du får lite skön finåkning innan nästa säsong startar!

Christer

 

Tidigare bloggar om Mattias Come back

Come back på riktigt

Principer för träningsplanering

Mattias träningsprogram

Mattias träning fungerar

Andra bloggare

Mot Cykelvasan

Team Merida Cykelvasan Cykelteamet för motionärer

Team Merida Cykelvasan är Sveriges första cykelteam för motionärer.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer