Andreas har tränat mycket på Granåsens konstsnöspår i Bålsta

Andreas Johansson ser fram emot stundande Vasalopp och kommer att ta semester veckan innan loppet för att få bra uppladdning. Andreas bor i Enköping och har inte långt till Granåsens konstsnöspår i Bålsta. Där har det blivit en hel del mil på snö.

Vi kollade läget med Andreas nu när Vasaloppet närmar sig med stormsteg.

 

Hur har tiden varit sedan lägret i Mora?
– När träningsvärken från de intensiva dagarna på lägret hade lagt sig kom jag igång bra med träningen.

 

Hur mycket har du kunnat träna på snö och var?
– Jag har hittills åkt 45 mil på snö den här säsongen och sp blev det start i Bessemerloppet som är 5,2 mil den 18 februari. Förutom träningslägret i Mora så har jag tränat vid Granåsens konstsnöspår i Bålsta.

 

Hur mycket har du kunnat åka på fällskidorna?
– Jag fick skidorna först i början på februari. I skrivande stund har jag åkt 13 mil på dem fördelat på fyra tillfällen.

 

Vad säger du om skidorna så här långt?
– Det känns som att skidorna jag fått kanske är lite för mjuka så att fällen ligger i och bromsar. Det är väldigt lätt att trampa ner spannet så att fästet blir kanonbra, känns som att jag kan göra   ”Klæbo-rusningar” upp för springbackarna. Jag har fäste även när jag flyttar bindningen längst bak, i det läget skall man tappa fästet och få bra glid.

 

Hur ser förberedelserna ut fram mot Vasaloppets vintervecka?
– Först och främst ska jag träna så mycket som möjligt, helst i skidspåret men även en del på gymmet. Som jag nämnde tidigare så blev det även ett seedningslopp som förberedelse.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andreas har haft Granåsens konstsnöspår som träningsarena för att samla mil inför Vasaloppet.

 

– Veckan innan Vasaloppet har jag tagit semester då jag annars skulle ha jobbat nattskift, vilket inte passar särskilt bra inför ett lopp. De sista dagarna innan loppet ska jag vila och pastaladda. Dagen innan Vasaloppet kommer jag testa skidor i Vasaloppsspåret.

 

Vad är dina tankar idag. Blir det fällskidor eller traditionella skidor på ditt lopp?
– Eftersom jag tycker att skidorna kanske är lite mjuka ska jag byta dem.

 

Vi kollade men John Vikman på Sportwin/Madshus om Andreas funderingar kring sina fällskidor.

 

– Det är nog så att Andreas inte behöver en hårdare skida men en skida som är högre. Med högre spannhöjd alltså, berättar Vikman.

 

– Så vi har plockat ut en högre skida nu och tror det kommer att bli bra för Andreas, fortsätter John.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer