Angelica har skramlat ihop 20 mil på snö inför Vasaloppet

Angelica Wännman har snurrat en hel del varv på konstsnöslingan vid Rudans friluftsområde i vinter. Det har varit hennes räddning när det gäller träning på snö i vinter. Annars har träningen handlat om bland annat löpning och intervaller på SkiErg inför hennes första start i Vasaloppet.

 

Vi kollade statusen med Angelica med två veckor kvar till loppet.

 

Hur har tiden varit sedan lägret i Mora?
– Till en början såg det inte så lovande ut för skidåkning men träning blev det såklart ändå i form av löpning, intervaller på SkiErg och styrketräning. Det har både snöat och töat många varv och motivationen har inte alltid varit på topp när det växlat på det sättet.

 

– Vädret har verkligen satt det mentala delarna på prov i vinter. Men trots att det inte har blivit så mycket skidåkning som jag velat så har träningsmängden ändå varit bra.

 

Hur mycket har du kunnat träna på snö och var?

– Till min förvåning så har jag kunnat åka en del här på hemmaplan! I Haninge finns det en konstsnöslinga på 1,7 kilometer som ligger vid Rudans friluftsområde där jag har snurrat.

 

– De har gjort och gör ett väldigt bra jobb med spåret och det är verkligen jätteroligt att det prioriteras!

 

– Såklart hade det ju varit lättare med något längre alternativ när man ska försöka samla mil som de flesta skidåkare gärna vill, ja jag samlar nog på varv snarare än mil just nu. Men jag hade ställt in mig på att SkiErg skulle bli min bästa vän i vinter så jag är tacksam över att jag har ett spår att åka på.

 

– Ungefär 20 mil skidåkning har jag skramlat ihop än så länge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har varit dåligt med snö i Stockholmstrakten men Angelica håller humöret uppe ändå inför hennes premiär i Vasaloppet.

 

Hur mycket har du kunnat åka på fällskidorna?
– Jag har faktiskt inte åkt på just något mina fällskidor. Prognosen såg inte så lovande ut för skidåkning här nere och när snön väl kom och det blev åkbart på några ställen så kändes tiden knapp att få ner skidorna.

 

– När snödjupet inte är så stort så finns det ju också en större risk för smuts och sten i spåren och det hade varit synd att få repor i skidorna.

 

Vad säger du om skidorna så här efter en tid efter lägret i Mora?
– När vi testade skidorna i Mora blev jag sjukt imponerad redan efter första backen då fästet var grymt bra i det nollgradiga föret, där det annars kan vara svårt att pricka rätt med vallningen.

 

– Vi testade också hur fällskidan gled gentemot våra skidor och med bindningen i neutralt läge slog fällskidan mina. Jag tycker att jag fick ett bra intyg på skidans kvalité under lägret. Christina, Andreas, Matz och jag verkar ha samma uppfattning om fällskidorna och dess egenskaper och det stärker ju ens egna omdöme helt klart.

 

Hur ser förberedelserna ut fram mot Vasaloppet?
– Planen är att träna fram till fyra dagar innan loppet för att sedan vila och ladda. Jag kommer testa skidor under lördagen och om känslan är densamma så faller valet förhoppningsvis på Madshus Redline fällskida.

 

Vad är dina tankar idag. Blir det fällskidor eller traditionella skidor på ditt lopp?
– När jag föreställer mig hur loppet kan se ut med fällskidorna så tänker jag mig kanonfäste uppför första backen och kanske första milen, för att sedan flytta bak bindningen och bara stå och staka. Blir det för jobbigt hela vägen så är det ju en trygghet att kunna flytta fram bidningen och ha fäste igen.

 

– Jämför jag med mina skidor så finns ju aldrig den möjligheten att anpassa på det sättet under loppet. Så, fällskidorna tror jag är ett vinnande koncept! 

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer