Christina valde fällskidorna på Tjejvasan

Christina Cullin var den första i ”testgänget” som åkte sitt lopp i Vasaloppets vintervecka. I lördags stod hon på startlinjen i Tjejvasan för första gången. Det blev en lyckad premiär för Christina.
”Jag kände mig rask och pigg hela vägen”, berättar Christina.
I valet av skidor så blev det fällskidorna Madshus Redline Intelligrip för Christina.

 

Vi tog ett snack med Christina efter loppet och hörde om hennes tankar kring loppet och valet av skidor.

 

Det var din första start i Tjejvasan. Hur var loppet?
– Jag startade längst fram i startled tre, en kvart efter eliten, och hade en väldigt fin tur till Mora nästan helt utan trängsel. Precis som vid Vasaloppet dånade det från en helikopter vid starten, vilket skapade ett sus i magen och en känsla av att man minsann skulle vara med om något stort.

 

– Jämfört med Vasaloppet var det dock inte lika mycket ståhej och hejande längs spåret, men ett festligt inslag var en munter tomte som erbjöd oss skidande damer Jäger och sportdryck. Spåren var i fint skick för mig som startade relativt tidigt på dagen och all logistik kring loppet med kläder, väskor och annat som skulle skickas hit och dit, fungerade klanderfritt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina med fokus i blicken strax innan starten av Tjejvasan.

 

Vad tänker du om din egen prestation?
– Eftersom loppet ”bara” är 30 km kände jag att jag kunde trycka på och ta ut mig mer än vad jag känt när jag tidigare kört Vasaloppet och snarare sparat på krafterna för att orka de nio milen.

 

– Jag kände mig rask och pigg hela vägen till Mora, landade på plats 44 av 5689 i motionsklassen och är supernöjd med både min prestation och loppet som helhet.

 

Vilka skidor valde du? Fällskidor eller ”vanliga”?
– Jag valde att köra med fällskidorna då jag under träning alltid haft bra fäste, samtidigt som skidorna känts väldigt snabba och lätta.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina kämpar på i stakningen under Tjejvasan.

 

Hur upplevde du att skidorna fungerade under loppet?
– Till en början tyckte jag att det kändes aningen trögt i spåren och jag befarade att jag inte hade så bra glid. Det visade sig dock att jag inte var ensam om att ha den känslan, och mitt glid var nog i paritet med övriga åkares. Snöfallen dagarna innan start och småsnöandet som pågick tills dess att jag anlände till Eldris, gjorde nog det hela lite trögt, vilket årets vinnartid också indikerade (nästan 20 minuter sämre i år än förra året).

 

– Trögheten medförde att jag inte fick samma ”skjuts” vid stakningen som jag fick när jag åkte Orsa Grönklitt Ski Marathon för några veckor sedan (i snabbare spår), och det blev mer stakning med frånskjut och diagonalåkning än vad jag kanske trott på förhand att det skulle bli. Gott då att jag hade min fäll och min flyttbara bindning…  

 

Vad siktar du på för lopp nästa vinter?
– Tjejvasan gav mersmak och jag är absolut sugen på att köra det loppet igen.

 

– Kanske i tävlingsklass och i snabb klubbdräkt nästa gång?

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer