Christinas uppladdning mot Tjejvasan sker både på snö och barmark

Christina Cullin har haft inte haft någon snö att tala om hemma i Lerum. Men fina dagar i Sälentrakten häromveckan samt kommande vistelse och mer träning på fällskidorna i Vemdalen blir fin uppladdning mot Tjejvasan.

 

Vi kollade med Christina hur tiden efter lägret i Mora i början av januari varit och hur mycket hon hunnit åka på den nya fällskidorna, Madshus Redline Intelligrip.

 

Hur har tiden varit sedan lägret i Mora?
– Tyvärr har det inte varit något vidare snödjup att tala om i Lerumstrakten där jag bor, så därför har tiden efter lägret i Mora främst bjudit på styrketräning i hemmagymmet och skidgång på barmark. En förkylning har också florerat, dock utan några större konsekvenser på träning eller allmäntillstånd, tack och lov. 

 

Hur mycket har du kunnat träna på snö och var?
– Häromveckan njöt jag av kopiösa mängder snö och otroligt fina träningsmöjligheter i Sälentrakten, men innan den veckan har snöträningen varit minst sagt begränsad och endast omfattat enstaka tillfällen på natursnö i den lilla pärlan Äspered mellan Borås och Ulricehamn.

 

Det blev fina dagar i Sälentrakten för Christina och några pass på de nya fällskidorna.

 

Hur mycket har du kunnat åka på fällskidorna?
– Jag fick dem nyligen och har än så länge bara fått till några turer på dem.

 

Vad säger du om fällskidorna såhär långt?
– Jämfört med ett par andra fällskidor, av annat fabrikat, som jag åkte på i början av veckan i Sälen så känns mina fällskidor mycket rappare, snabbare och lättare, och ger mer åkglädje. Fästet har varit tillräckligt bra under samtliga mina pass, vilket är viktigt för mig som är ett redigt fan av diagonalåkning. Någon enstaka gång tycker jag att fällen bromsat skidan något när jag åkt i lössnö (i samband med snöfall), på samma sätt som det kan fastna snö i klister.

 

Kan du berätta om förberedelserna fram mot Tjejvasan?
– 21 kilometer på Orsa Grönklitt Ski Marathon som ett bra tillfälle att generalrepa inför Tjejvasan. Det vill säga en möjlighet att åka in pjäxor och kläder samt testa matintag för lagom mättnad under loppet.

 

– Veckan innan Tjejvasan kommer jag sedan att tillbringas i Vemdalen med finfina träningsmöjligheter. Det mest kritiska hotet mot alla nämnda planer är krasslighet och sjukdom, som ju tyvärr är ett vanligt inslag i februari för en småbarnsfamilj, samt ett och annat hemskt skoskav som dykt upp på mina fagra fötter efter inåkning av nya pjäxor. 

Vad är dina tankar idag. Blir det fällskidor eller traditionella skidor på ditt lopp?
– Lättheten och åkglädjen i fällskidorna, i kombination med ett fullgott fäste under mina träningspass, gör att det lutar åt att jag väljer fällskidorna på loppet. Jag vill dock få till fler spårtimmar med skidorna, för att få mer erfarenhet av hur bindningsflytten påverkar skidegenskaperna såsom fäste och glid, innan jag ställer mig på startlinjen i Oxberg.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer