Matz åkte Öppet spår med sin dotter

Matz Ekman fick inte riktigt den vinter han önskat sig. Det började med nyckelbensbrott som vi berättat om förut. Det blev en snabb comeback i spåren Vasaloppet fick Matz dessvärre kliva av då han blev krasslig. Veckan innan åkte han dock Öppet spår med dottern Josefine. Båda med fällskidor under fötterna.

 

Hur var Vasaloppets vintervecka för dig? 

– Jag körde Öppet spår söndag med dottern. Hon hade bara åkt fyra mil innan så det var grymt bra kämpat i det tröga föret och det kalla vädret, berättar Mats

 

– Sen startade jag aldrig på Halvvasan. Planen från början var att köra det för att få bra seedning till Vasaloppet men efter väderprognosen struntade jag i att starta.

 

Du fick sen bryta Vasaloppet. Vad hände?

– På Vasaloppets morgon kände jag mig inte bra redan på morgonen och började snart må dåligt. Innan Mångsbodarna mådde jag rejält illa och började få frossa, fast det inte var speciellt kallt. Så jag klev av strax efter kontrollen.

 

Vilka skidor valde du? Fällskidor eller ”vanliga”?

– Jag åkte på fällskidorna i båda loppen, även om jag hört att just nysnö inte är dessa skidors bästa före.

 

Hur upplevde du att skidorna fungerade?

– Det var ju både kallt och nysnö, så det var rejält trögt. Men skidorna gick minst lika bra som för alla andra.

 

– På Öppets spår var det bästa föret efter Eldris. Dottern körde grymt bra då och vi åkte om hur många som helst och skidorna gick väldigt lätt. Även hon åkte på fällskidor.

 

– Jag hade ställt mina bindningar på ett hack bättre glid. Så jag fick vara noga med tekniken för att få fäste men som sagt, jag hade förhållandevis bra glid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats och dottern Josefine direkt efter målgång på Öppet spår.

 

Vintern blev inte riktigt vad Matz hade tänkt sig även om förstås Öppet spår med dottern var en höjdpunkt.

 

– 2018 med nyckelbensbrott får vara ett mellanår. Nu siktar jag vidare mot 2019.

 

Vad siktar du på inför nästa vinter?

– Jag är mycket sugen att åka på Staffan Larssons glaciärläger i Ramsau till hösten. Vi, i gubbgänget, sitter just och planerar för nästa säsong. Vi tittar på Kaiser Maximilian Lauf som utlandslopp. Det är ett lopp vi inte åkt tidigare. Det var även länge sedan vi körde Marcialonga, så troligast blir det något av dessa två lopp.

 

– Till Vasaloppsveckan ska jag åka Kortvasan med min syster och hennes man. De fick det av mig i 50-årspresent. Sedan blir det Halvvasan och Vasaloppet.

 

– Jag kommer även någon gång att åka Nattvasan, avslutar Matz.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer