Matz snabbt tillbaka efter nyckelbensbrott

Som vi berättade tidigare så bröt en av testpersonerna, Mats Ekman, nyckelbenet i julhelgen. Men Mats kom snabbt tillbaka till skidpåret med stor motivation fram mot Vasaloppet. Han har redan åkt ett lopp, nämligen Ski Classics-loppet Toblach – Cortina.

 

Vi tog ett snack med Matz för att kolla statusen och hur tiden efter skadan varit.

 

Hur är läget Mats?
– Det är bara bra. Det är sex veckor sedan jag bröt nyckelbenet. Så nu ska det vara helt läkt.

 

Hur har tiden varit sedan du fick skadan. Hur snabbt var du tillbaka på skidor?
– Jag började med ”lätt rehab” redan efter en vecka. Efter två veckor började jag köra spinning en-två gånger per dag.

 

– Jag åkte skidor första gången efter fyra veckor, då väldigt lätt, bara för att hålla igång rörligheten.

 

– Efter fem veckor åkte vi till Italien för Toblach-Cortina, som ingår i Visma Ski Classic.

 

På fredagen testade jag mina nya Madshus Redline Intelligrip ordentligt för första gången och kände då också att nyckelbenet kändes bra.

 

– På lördagen gick själva loppet över 50 kilometer. Om man tittar på banprofilen så ser den lite brantare ut än verkligheten. Men banan var mycket annorlunda mot 2017, då jag stakade i stort sett hela vägen. Det var betydligt fler branta backar i år, tom eliten saxade i vissa backar.


 

 

 

 

 

 

 


Banprofil Toblach-Cortina.

 

– Det var första riktiga testet för mina nya fällskidor. Jag hade tagit hjälp med glidvallningen. Jag hade superskidor! Bra fäste och kanonglid. De första två milen tog jag det riktigt lugnt, bara för att känna att allt kändes bra efter skadan.

 

– De följande 15 kilometerna, som var uppför, började jag köra lite hårdare tillsammans med en annan åkare och vi åkte om många. De 15 sista kilometerna är lätt nedför där öste jag på. Jag var förstås lite hämmad av det brutna nyckelbenet men det var en så skön känsla. Jag körde om massor av åkare, skidorna gick såååå bra!

 

Hur mycket har du kunnat träna på snö i vinter och var har du åkt?
– Innan nyckelbensbrottet hade jag kört 40 mil på snö och nu efter är jag uppe knappt 10 mil. Vi har en stuga i Lindvallen Sälen som vi är mycket i, där har jag gjort de flesta milen. Men även på konstsnöspåret straxt utanför Örebro i Ånnaboda.

 

Hur mycket har du hunnit åka på fällskidorna?
– Lite drygt sju mil.

 

Vad säger du om skidorna så här långt?
– Grymt imponerad!  Det går fantastiskt bra, och är ju så lätta. Jag köpte ett par liknande skidor för fyra-fem år sedan men de är ju betydligt tyngre och fungerar inte alls lika bra.

 

– Det var så skönt dagen innan loppet i Italien. Mina tre kompisar yrade och oroade sig om vad/hur de skulle fästvalla, medans jag kunde ta det lugnt och vara säker på att mina skidor skulle fungera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matz fick fina dagar i Italien.

 

Hur ser förberedelserna ut fram mot Vasaloppets vintervecka?
– Jag åker jag till Mora och Vasaloppsläger med Staffan Larsson. (Genomfört när detta läses).

 

– Sedan blir det träning på hemmaplan.

 

– Jag åker Öppet spår med dottern, tror också att jag kör Halvvasan, jag gillar det loppet skarpt, för att sedan köra Vasaloppet.

 

Vad är dina tankar idag? Blir det fällskidor eller traditionella skidor på ditt lopp?
– Det blir helt säkert de nya Madshusskidorna.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer