Är ovala klingor bra?

Det pratas en hel del om ovala klingor men varför skall man ha det? På senare tid så har det blivit ganska vanligt inom MTB och många på långloppen kör med ovala klingor. Jag skall försöka att förklara lite grann om hur jag ser på det hela.

Först så måste vi klargöra att dagens ovala klingor har inget gemensamt med dom tidigare ovala klingorna. Så om du var tidigt ute och testade för några år sedan så är det nu en helt annan lösning.

Fil 2017-11-09 15 26 11

En oval klinga gör att man får lite större ”spann” än en vanlig. Om man som jag på bilden ovan har en 36T oval klinga så motsvarar det en 34T på lättaste och en 38T på tyngsta. Det innebär att där jag är starkast så har jag en 38 och där jag är svagast så har jag en 34. Den ovala klingan skall också ge ett mer naturligt rundtramp, och mindre slitage på dina muskler. Med ett bättre rundtramp så kommer du också att få mer fäste uppför vilket gör att du behöver kämpa mindre men kommer upp snabbare.

Finns det då några nackdelar med att köra en oval klinga? En del personer uppfattar att det känns konstigt i början, som att man trampar ”i luften” men jag måste säga att jag kände ingen skillnad alls.

Fil 2017-11-09 15 25 25

Den ovala klingan är också oftast lite lättare än originalklingan så du sparar några gram på att byta. Sedan finns dom ofta i ganska många olika färger så det är enkelt att anpassa det efter din cykel. Jag använder Absolute Black och deras 36T oval boost. Absolute Black har länge varit ledande inom ovala klingor och dom gör riktigt snygga produkter till bra pris. Jag ser fram emot att få tävla på dessa produkter under 2018 och jag tror också att vi kommer att få se fler och fler som kör på ovala klingor. Har du inte provat så tycker jag att du skall göra det, vad har du att förlora?

Hör av er om ni har frågor eller funderingar!

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer