Cykla inomhus – Zwift gör det roligare!

Hej!

Nu har det blivit mörkt och kallt och många cyklister kryper nu inomhus för att skydda sig och invänta våren och solen. Men det behöver inte vara så. Det finns faktiskt ett sätt att fortsätta träna inomhus som fungerar bra och som är roligt. Ett bra sätt är att ta din befintliga cykel och skaffa en smart trainer till den.

Med en smart trainer så kan du fortsätta att cykla inomhus på din favoritcykel. Glöm dock inte att skaffa en bra fläkt för det kommer att bli varmt, väldigt varmt. Fördelen med att skaffa en smart trainer är också att du då kan använda den tillsammans med appar och träningsprogram.

En av dessa plattformar som ökat otroligt mycket på sista tiden är Zwift. Jag tror inte att någon cyklist har undgått att höra talas om Zwift. Men vad är det då för någonting? Det är en plattform där man kan koppla upp sin utrustning och sedan cykla med eller mot andra cyklister från hela världen.

Det finns väldigt många olika banor att cykla på inne i Zwift och vanligast är att man väljer en av dessa banor eller att man deltar i någon group eller social ride som anordnas av flertalet grupper inom Zwift. Har man en smart trainer så kan man dessutom se all information som tex kadens, watt, RPM, puls mm. Något som också ökar rätt så mycket är att man kan tävla mot varandra. Zwift har ett ranking system som delar in cyklisterna i 4 kategorier från A-D. Detta för att man skall få cykla med cyklister som är jämnbördiga.

Här väntar jag i startfållan på ett av loppen som anordnas av SZR – Swedish Zwift Riders. Ett kul sätt att mäta vart man står någonstans. Tävlingarna är oftast ca 40-50 minuter långa och brukar vara ganska tuffa 🙂 En annan sak som växer på Zwift är att man kan tävla som ett lag. Det gillar jag verkligen. Tillsammans med några kompisar så har vi ett lag – Team 63.8 N och vi har nyligen börjat att tävla tillsammans.

I tisdags så körde vi VM i lagtempo. Helt fantastiskt att jag kan köra VM från tvättstugan i Umeå! Det är en av sakerna som jag verkligen gillar med Zwift.

Jag tycker att du skall skaffa dig en smart trainer och haka på denna nya trend, det är roligt och det är lättare att motivera sig att köra pass och tävlingar när man får lite morötter av att cykla med och mot andra. Har du frågor eller funderingar kring vad som fungerar och hur man gör så tveka inte att höra av dig till mig! Lycka till! Med vänlig hälsning, Conny

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer