RR Lidingöloppet MTB 2019

Hej!

Då var säsongen igång. Precis som för många andra så valde jag att göra premiär på Lidingöloppet MTB. Det var deltagarrekord får igen – 2800 cyklister! Mäktigt! Det såg dock väldigt ostadigt ut på väderfronten och man förutspådde både snö och kyla. Men som tur var så kom det ingen nederbörd, men det var kallt, riktigt kallt Endast 5 grader vid starten.

Det är något speciellt med tävling, nerverna finns där, spänningen finns där. Det blir ganska långt för mig att köra till varje tävling så man hinner fundera en del. Men när jag väl kom på plats på hotellet så träffade jag några Umeå kompisar och vi passade direkt på att cykla en sväng på Bosön för att kolla in banan.

Nummerlappen är på och cykeln är redo för lopp. Härligt nog så var det sol på morgonen. Det känns ändå bra tycker jag. Jag gillar verkligen inte nederbörd. Frågan var ju bara hur mycket kläder man skulle ha på sig. Jag valde att skippa benvärmare och jag tycker att det gick bra. Däremot så skippade jag även skoöverdrag och det medförde att jag efter ca 20 km tappade känseln helt i mina tår. Men det får man leva med.

Så, hur gick då loppet? Jag stod i startled 1B. Helt perfekt för mig tror jag 🙂 Lagomt snabba cyklister och inte så trångt. Starten går ruskigt snabbt. Tyvärr så ramlar personen till vänster om mig och tvingar mig att göra en kraftig manöver till höger och tappar all fart. Men jag klarar mig iaf utan att ramla. Så med lite hög puls drar vi iväg. Det går galet fort när masterstarten släpper fältet, det kommer också ganska snabbt en 90 graders vänstersväng som kan vara lite farlig. Men detta år så var det inte några problem alls. Det gick hur bra som helst.

Jag hittar ett ganska bra tempo och hittar en grupp som jag tror kommer hålla ett bra tempo. Jag hittar även en Umeå kompis i klungan, Mattias Willman från Obbola IK som det senare visar sig skall hänga med under hela loppet.

Första stigpartiet gick utan några problem alls och efter ett tag så kommer vi ut på dom mer lättcyklade partierna. Vi är en ganska stor grupp på ca 10-15 cyklister men det är inte så stor vilja att dra i gruppen. Jag vill gärna ligga långt fram 2-4 i klungan så att jag har koll på vad som händer. Det är lite irritation och klagomål långt fram över att vi hjälps åt för dåligt. Jag går fram korta stunder och försöker att hjälpa till. När vi kommer in i skogen igen så känner jag mig stark. Jag är mycket starkare i uppförsbackarna detta år. Jag kan ta i mer men blir inte lika trött när backarna är över. Det är en skön känsla.

Klungan har nu blivit lite mindre men jag tror att vi är ca 10 personer i den. När vi kommer in i skogen igen och det blir mer stig så känns det som att klungan spricker upp lite grann. Det är också en del i klungan som har det lite svårt utför och inte riktigt vågar ”släppa på” ordentligt. Jag försöker att ligga på 2-3 plats i klungan för att inte tappa något. Vi kämpar uppför några riktigt tuffa backar och jag känner att jag fortfarande är pigg, eller iaf inte helt slut.

Foto: Cykelkanalen.se

När vi går in på Bosön för 2:a gången så rycker två cyklister innan den ”tekniska delen” och tyvärr så hamnar jag bakom en trött kille som inte orkar följa och jag tar mig inte förbi honom på den smala stigen. Klantigt men jag är också ganska trött. Efter det tekniska partiet så tänker jag dock att det inte är så långt kvar så jag börjar tänka på att trycka på lite. Innan sista stigpartiet så går jag upp i täten och frågar då också Mattias hur det känns. Vi båda är väl lite stumma. Men jag bestämmer mig för att gå in på stigen först och sedan försöka splittra gruppen eftersom jag vet att jag inte har någon direkt spurt att komma med. Jag märker dock att det är 4 km kvar av loppet så jag får cykla och dra gruppen onödigt långt. Hela tiden rädd att dom bara skall komma och susa förbi. Men jag lyckas hålla dom bakom mig fram till målområdet. Det är några trixiga kurvor innan upploppet som tar ned farten, men helt plötsligt så känns benen ganska bra igen och jag trycker på det jag har och lyckas vinna spurten som ligger på 840 watt.

Grymt skönt! Tiden blev bara blygsamma 1 minut bättre än förra året, 2:24. Men placeringen blev riktigt bra, jag kom på 72:a plats och det är jag otroligt nöjd med, särskilt med tanke på att hela eliten var på plats!

Här kommer också lite siffror från loppet. Rätt intressant att jag hade snittwatt på 270 watt under loppet. Det är ganska högt… Jag låg också över min tröskel under 35% av loppet. Så detta är ett tufft lopp.

Jag vill tacka Lidingöloppet och alla funktionärer som glatt hejade på längst banan, det hjälper verkligen. Här kommer också filmen från loppet. Hoppas att ni gillar den. Tveka inte att höra av er om ni har frågor eller funderingar.

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer