Vintercykling – Vad behöver man?

Hej!

Snön lyser vit och kall, perfekta vägar överallt och härliga vintriga stigar i skogen. Eller? Blött, kallt, regnigt och mörkt, överallt! Hösten och vintern kan helt klart bjuda på vissa utmaningar. Men jag rekommenderar ändå att du inte bara tränar inomhus under senhösten och vintern. Det kan vara svårt med motivationen att sätta sig på träningscykeln 5 gånger i veckan. Det är dessutom väldigt bra att få frisk luft. Så vad behöver man då?

Först så vill jag att du använder dubbdäck.

Fil 2017-11-16 13 01 21

Om det är en bra vinter med mycket snö så kan man klara sig bra med vanliga MTB däck och ett bra mönster. Men som ni också vet så ser inte vintrarna ut så längre. Vintrarna är mildare och det regnar mer. Det gör att det ofta är väldigt halkigt och då är dubb en väldigt bra försäkring. Det ger också en ökad trygghetskänsla som jag tycker är viktig.

Bra belysning är också viktig, det blir mörkt ganska så snabbt på vintern. Då är det bra att ha lampor. Jag föreslår att du har två lampor fram, en på hjälmen och en på styret, men glöm inte bort att ha en lampa bakåt också. Det är viktigt att du syns i mörkret. Mer info om lampan här

Fil 2017-11-16 13 03 05

Varmt och skönt på händerna. Många av oss fryser om händerna, jag har problemet att jag blir svettig och sedan börjar jag att frysa, långpassen blir mest problematiska. Men det finns en lösning, Bar Mitts är faktiskt helt oslagbara! Jag har aldrig testat något liknande. Dom fungerar helt enkelt kanon. Du trär dom över handtagen och du kommer då åt växlar och bromshandtag hur bra som helst. All fartvind försvinner och det blir varmt och skönt. Jag kan tom ha sommarhandskarna under. Världsklass! Läs mer här

Fil 2017-11-16 13 02 17

Vad skall man då ha på fötterna? Det är ju tyvärr så att klossarna på skorna leder kylan rakt upp till dina fötter. Men om du har ett par riktiga vinterskor för cykling så går det mycket bättre. Här kommer ett exempel på skor som jag nyttjar. Dom är väldigt varma och sköna men dom är också smidiga och det känns inte som att man har klumpfötter. Mer info om skorna hittar du här

lake vinter

Glöm inte heller att tvätta din cykel ordentligt efter passen och se till att den får torka ordentligt, var noga med att smörja in alla delar som behöver och håll koll på alla skruvar och dämparna. Dessa kan ta lite stryk av kalla temperaturer. Nu är du bättre rustad för att njuta av dom där härliga cykelturerna på vintern! Lycka till och hoppas att du får en härlig vinter!

Fil 2017-11-16 13 01 52

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer