Wattmätare eller inte?

Hej!

Jag hoppas att träningen går som planerat för er. Jag blev ju sjuk efter jul och ni som känner mig vet hur otroligt stressad jag blir över det. Men har jag ont i halsen så vilar jag. Det tycker jag att ni skall göra också. När jag känner mig bättre så börjar jag lite mjukare i ca 3 dagar för att se om jag åker på något bakslag. Gör jag inte det, så kör jag på för fullt igen. Kanske inte max intervaller samma vecka men ändå.

Jag använder ju watt som ett mätinstrument under vinterträningen. Men jag har ingen wattmätare på min MTB, ännu! Jag funderar nu på att köpa en. Men vad skall man då ha för något?

Jag har kommit fram till två alternativ som jag tror skulle bli bra för mig, men det är inte direkt billigt.

Quarq

Detta är väl kanske det absolut bästa alternativet. Men då är det också ett av dom dyrare. Fördelen med detta system är att det mäter watten på båda benen. Det är också en produkt som ägs av SRAM så det borde ju fungera lika bra som original vevpartiet. Nackdelen är att man inte längre kan ha en direktmonterad frambringa utan man får byta till ett format som het 104BCD eller X-sync 2 från SRAM. Det ställer till det lite grann för mig som skall köra oval klinga under detta år. En annan nackdel är att det är lite krångligare om man skulle vilja flytta detta till en annan cykel. Fördelen är ju att jag skulle få ett grymt vevparti på min träningscykel.

Stages

Den andra lösningen bygger på att man bara byter ut vänster vevarm. Det innebär såklart mycket enklare montering och att det är smidigare om man vill flytta den mellan olika cyklar. En stor nackdel är såklart att den bara mäter watt på vänster ben och via en algoritm beräknar vad den totala watten blir. Man är ju inte lika stark i båda benen så jag kan tänka mig att detta kommer att bli lite missvisande. Fördelen här är ju att det inte påverkar framdrevet eller den sidan alls. Denna lösning är också lite billigare än Quarq.

Jag har inte bestämt mig ännu och jag lutar åt att sätta detta på min träningscykel och inte köra med mätaren på tävling. Blir det så känns det nog smartare och mer ekonomiskt att gå på Stages lösningen. Men vi får se. Hur tänker du kring detta? Vad använder ni för något? Fördelar/nackdelar? Hör av er!

 

Trevlig helg och ät massor av glass!

Andra bloggare

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Våra huvudsponsorer