Första träningen på skidor!

Rullgardinen skulle snart rullas upp. Kanske, men bara kanske skulle det ligga 2 dm nysnö på marken utanför fönstret. Det sista som överger en skidåkare lär vara hoppet. Swisch! Rullgardinen for upp och där utanför fanns den, den skånska vintern, 4 plusgrader, blåst, lätt regn och en färgskala från grått till mörkgrått. Inget skidväder med andra ord. Vilken tur att vi då med teknikens hjälp kan lura vädergudarna, för denna dag skulle vi ju tillsammans med Mattias ta vår premiärtur på våra nya skidor. För de flesta i klassen skulle det vara första gången de överhuvudtaget satte ett par skidor på fötterna, om man bortser från när de med stor entusiasm testade skidorna i klassrummet. Där såg eleverna trygga och säkra ut men glidet lämnade en del att önska. Hur skulle det bli när det var dags för skarpt läge?

2 timmar senare satt 24 förväntansfulla och 3 glada men något fundersamma lärare tillsammans med Mattias i en buss på väg till Vallåsens skidanläggning i Våxtorp. Vallåsen hade ordnat fram 400 meter spår i konstsnö bara för oss. Det var nästan så vi kände oss lite viktiga när vi steg av bussen. Där väntade radio, ansvariga för Vallåsen, extra vallahjälp och vår egen hustomte Christer som blivit vår allt i allo. Det enda som saknades var röda mattan. Efter en promenad över en lerig parkeringsplats som inte ingav någon känsla av kung Bores närvaro och ett frenetiskt vallande kunde vi vandra in i vinterns förtrollade artificiella värld. Snö!!!

Det är bara på barn från Skåne som ett litet snölandskap kan locka fram lika breda leenden som en rea i godisaffären. Reportern från radion ställde frågan: Vad är det som händer egentligen? Ja, vi frågar oss det själva allt som oftast och inte blev det bättre när Mattias direkt började prata om 5 olika växlar. Då spred sig en viss oro bland lärarna. 5 växlar!!! Kanske borde vi satsa på att själva kunna ta på oss utrustningen och ta oss fram åtminstone några meter utan att vurpa innan vi börjar prata om växlar. Vilken tur att vi inte framförde våra tankar, för döm om vår förvåning när vi efter några timmar i spåren insåg att vår oro var som bortblåst.

Överallt sågs elever köra i olika växlar!!! Upp för backe och ner för backe. En del körde till och med där snön tog slut. Vem hade trott det för några timmar sedan? Tänk att man på så kort tid med rätt coachning kan gå från Bambi på hal is till skidvirituoser. Med skånska mått mätt förstås.

Några timmar senare var det en trött men nöjd klass 6 som satte sig i bussen för transport tillbaka till skolan. En sådan dag, med så mycket glädje, skratt, peppning, jävlar anamma, vurpor och klister borde alla få uppleva. Känslan som vi bar med oss var att Ungdomsvasan fixar vi, och vi gör det tillsammans.

Sist men inte minst, tack än en gång alla som ställer upp och hjälper oss med detta äventyr.

Utan er hade vi inte haft en chans.

Klass 6 på Västra Karups skola önskar alla ett riktigt Gott Nytt skidår.

 

Andra bloggare

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer