Så är det över

Tidig lördagsmorgon i ett vårlikt Skåne. 23 ungdomar, föräldrar och 3 morgontrötta lärare stod och väntade på bussen som skulle ta oss till Mora. Stämningen gick att ta på. Vad var det vi hade gett oss in på?  9 timmar i buss för att åka 9 km skidor och så 9 timmar i buss igen.

 

Jaja. Det var för sent att ångra sig. Transporten kom och allt lastades ombord. Bussen tuffade sakta upp genom Sverige men snön lyste med sin frånvaro nästan ända tills vi kom till ett dimmigt Mora där det föll ett lätt regn. Inte snö! Regn!

 

Vi lämnade bussen och vandrade mot Vasaloppsmuseet och där var den, Portalen!! Nu började det kännas lite overkligt. Så många stora skidåkare som passerat genom den och i morgon skulle 23 nybörjare från Skåne kanske, men bara kanske, glida in genom portalen till folkets jubel.

 

Natten i Kråkberg bystuga avlöpte lugnt, även om en del omedvetet tränade på målgester i sömnen, och vi vaknade upp till en fantastisk Vasaloppsmorgon i Mora. Blå himmel, strålande sol och några minusgrader. Frukost, påklädning, peppning och packning. Så var vi redo för vår utmaning.

 

Starten gick och vi forsade iväg. Stilarna var olika men alla tog sig till första backen. Någon hade sagt att det skull vara flackt men det var det inte. Vi kommer från Skåne och där är det platt så vi vet vad vi pratar om. Backe upp och backe ner, solsken, glada människor, hejarop och glädje fyllde resten av loppet. Tro det eller ej men alla i klassen fick se portalen närma sig på upploppet i Mora. Vilken otrolig känsla att alla lyckades med utmaningen och att vi gjorde det tillsammans.

 

Vilken fantastisk resa vi gjort! Och så kul vi haft på vägen. Vi har dessutom fått mycket uppmärksamhet vilket var vårt mål då vi ville sprida vårt budskap att rörelse är viktigt.

Inte blir känslan sämre av att vi genom vårt deltagande i Ungdomsvasan lyckats samla in 17100 kronor till världens barn. Suveränt!!!

 

Men så infinner sig känslan av tomhet. Det är över. Förberedelserna inför Ungdomsvasan har upptagit mycket av vår tid och våra tankar och plötsligt så finns det inget att se fram mot. Inte just nu men ni ska veta att vi är flera som kommer tillbaka nästa år. Inte som en klass utan på eget initiativ. Ungdomsvasan är en upplevelse som alla borde få prova på. Att tillsammans få kämpa mot ett gemensamt mål och lyckas ger en känsla som stärker en grupp och som man bär med sig länge. Vi hoppas att många fler klasser tar chansen att få uppleva det vi upplevt.

 

Vi vill avslutningsvis passa på att tacka alla för all fantastisk hjälp vi fått på vägen. Klass 6 Västra Karups skola säger tack och hej och önskar alla framtida deltagare lycka till.

 

Andra bloggare

Digital teknik och innovation i skidspåret

Christer Norström AI i skidspåret

Christer Norström är skidtränaren som använder matematik och avancerad teknik för att förstå och lära ut skidåkning. Christer är en av grundarna till Vasaloppets första officiella digitala skidcoach, Racefox. Christer bloggar om skidåkning och teknik.

Mot Vasaloppets absoluta mittpunkt

Lagom Kondition Podcast

Lagom Kondition är en podcast om konditionsidrott som finns till för oss riktiga motionshjältar som tränar på lånad tid mellan möten och barnskjutsningar.

Våra huvudsponsorer